Üzleti tippek

Dübörög a Richter

A Richter az év első három hónapjában 43,259 milliárd forint árbevételt ért el, ami 5,3 százalékkal magasabb az előző év első negyedévénél.

A Richter Gedeon Nyrt. adózott nyeresége 41,7 százalékkal 10,183 milliárd forintra nőtt – közölte a társaság a nemzetközi számviteli szabvány (IRFS) szerinti gyorsjelentésben pénteken. Konszolidáltan a társaság árbevétele 11,8 százalékkal 57,026 milliárd forintra nőtt, a csoport mérleg szerinti nyeresége 28 százalékkal 10,221 milliárd forintra emelkedett.

A Richter gyorsjelentése az eddigi hagyományoktól eltérően ezúttal a konszolidált számokat elemzi részletesen. E szerint az értékesítés közvetlen költségei 14,7 százalékkal emelkedtek, 25,232 milliárd forintot tettek ki. Az árbevétel és a közvetlen költségek különbözete, a bruttó fedezet 9,6 százalékos emelkedést mutat, 31,794 milliárd forint volt az első negyedévben, a fedezeti hányad 55,8 százalékos volt.

Üzemi szinten a profit növekedése mérsékeltebb volt: a 10,096 milliárd forint üzemi nyereség 8,6 százalékkal haladja meg a bázist. A Richter pénzügyi eredménye az idén az első három hónapban 1,038 milliárd forint nyereség volt, szemben a bázisidőszak 583 millió forintos veszteségével. Az adózás előtti nyereség 11,428 milliárd forint volt, 27,5 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) az első negyedévben nem konszolidáltan 548 forint volt, szemben az előző év első három havi 386 forinttal. Az EPS konszolidáltan 550 forintot tett ki, míg egy évvel korábban 429 forint volt.

A konszolidált kimutatás szerint a társaság belföldön 7,422 milliárd forint árbevételre tett szert. A gyógyszer-nagykereskedő Medimpex értékesítése miatt a bevétel 41 százalékkal esett az előző év első negyedévéhez képest. A Medimpex nélkül korrigált konszolidált belföldi árbevétel 14,3 százalékos csökkenést mutat. A Richter 5,8 százalékos piaci részesedéssel a negyedik legnagyobb szereplő a magyar gyógyszerpiacon.

Az export piacokról származó árbevétel 2008 első három hónapjában 191,2 millió euró volt, 25,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi bázisnál. A FÁK-államokban 72,7 millió euró forgalmat ért el a Richter, ez 9,7 százalékkal magasabb a bázisnál. Ebből 48,7 millió euró volt az oroszországi forgalom, ami 11,2 százalékos emelkedés. Az Európai Unióba szállított termékek bevétele 57,6 százalékkal nőtt, 95,2 millió eurót tett ki. Az amerikai értékesítés dollárban 14,1 százalékkal csökkent, 16,4 millió dollár volt.

A 18,638 milliárd forint jegyzett tőkéjű társaság konszolidált saját tőkéje 316,65 milliárd forint volt 2008. március végén, egy év alatt 7 százalékkal emelkedett.

Erős marad a kivitel

A Richter Gedeon Nyrt. 2008-ban főbb exportpiacain, euróban számítva 10 százalék fölötti árbevétel-növekedést vár, belföldön viszont 5-10 százalék közötti csökkenés várható – közölte a gyógyszergyár vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján.

A FÁK-régión belül Oroszországban euróban számolva 10 százalék fölötti növekedés valószínű, Ukrajnában és a többi FÁK-országban viszont dollárban mérve (az elszámolás devizája) 15 százaléknál nagyobb lehet a forgalombővülés – mondta Bogsch Erik.

A vezérigazgató továbbra is kedvezőtlennek látja a hazai gazdasági környezetet. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy az új egészségügyi miniszter az eddiginél stabilabb környezetet biztosít az egészségügy és a gyógyszergyártók számára is. Közölte, hogy a Richter magyarországi beruházásai visszaestek az első negyedévben, és várhatóan az év további részében is a tavalyinál alacsonyabb szinten alakulnak.

A Richter idei, első negyedéves, konszolidált teljesítményét elemezve Bogsch Erik elmondta: az oroszországi forgalomban a magánpiac hozza a növekedést, a DLO-szállítások (jóléti program) nem jelentősek. Az európai uniós kivitelben a romániai nagy- és kiskereskedelem árbevétel növelő hatása érződik. Az amerikai kivitel csökkenését a tavalyi kiugróan jó évvel magyarázta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik