Üzleti tippek

A Gazprom a harmadik legértékesebb cég a világon

Befektetési szakértők szerint részvényeinek jelenlegi értéke szerint a Gazprom a világ hármas számú vállalata, 340 milliárd dollárral, az amerikai Exxon és a kínai Petro China olajvállalatok előzik meg.

A Gazprom a kínai China Mobile távközlési céget (melynek ügyfélszáma nagyobb, mint az Egyesült Államok lakossága) és a volt harmadik amerikai General Electric konszernt előzte meg, miután ez utóbbi részvényének árfolyama szerdán 1,3 százalékkal esett, a Gazpromé csütörtökön 4,2 százalékkal emelkedett.

Az UniCredit bank befektetési cége szerint a Gazprom előrelépésében szerepet játszott, hogy elnöke, Dmitrij Medvegyev orosz államelnök lett.

Medvegyev hat évig tartó elnökösködése alatt a Gazprom élén az állami gázóriás értékét 32-szeresére emelte, pontosabban ez lett a hatása a nyersanyagárak erőteljes világpiaci drágulásának és a Gazprom folyamatos vállalatfelvásárlásainak. Medvegyev még tavaly azt jósolta, hogy a 2014-re a vállalat piaci (tőke)értéke eléri az 1 billió dollárt és a világ vezető vállalkozásává válik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik