Üzleti tippek

12,5 százalékkal csökkenne a távhő ára

Több tízmilliárdos bevételi kiesést jelentene a költségvetésnek a szocialista Szanyi Tibor javaslata, ugyanakkor 12,5 százalékos árcsökkenést a távhőszolgáltatás fogyasztóinak.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes 10, Szanyi Tibor szocialista képviselő 5 százalékra csökkentené a távhő áfáját. A javaslat Szanyi Tibor szerint összhangban van az uniós szabályozással, illetve az uniós országok többségének gyakorlatával is. Az ötlet a távhőszolgáltatás árának dinamikus emelkedésé kapcsán merült föl. A GKI prognózisa szerint a távfűtés ára 10-15 százalékkal emelkedhet az év második felében.

Keresztfinanszírozás van

Az energiaágazatban inkább leépíteni kellene a támogatások, mint bevezetni újakat, hogy az árak tükrözzék a költségeket – mondta a FigyelőNetnek Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. vezetője. A szakember szerint nem szerencsés, hogy a nagyfogyasztókkal finanszíroztatják a lakossági fogyasztók által fizetett árakat. Hazánkban jelenleg a lakosság a nemzetközinél valamivel alacsonyabb, a nagyfogyasztók pedig valamivel magasabb árakat fizetnek. A távhőről lecsatlakozók árelőnye részben ebből a piaci torzulásból is fakad.

Az áfacsökkentés nyomán kieső költségvetési bevételek nehezen becsülhetők meg, különböző távhőszolgáltatók különböző árakon számláznak. A FŐTÁV Zrt. nettó árbevétele tavaly nagyjából 60 milliárd forint volt – tudtuk meg a társaság szóvivőjétől,

Tízmilliárdos nagyságrend

A kieső költségvetési bevétel tehát – ha csak a fővárost tekintjük- mintegy 9 milliárd forint lenne az áfa 20-ról 5 százalékra történő mérséklése esetén. A vidéki városokat is számolva a kiesett bevétel ennek többszöröse lenne. Igaz, ez a kieső bevétel még mindig jóval alacsonyabb, mint a FIDESZ élelmiszerek áfáját csökkentő javaslata, amelynek költségvetési hatása százmilliós nagyságrendű lenne.

Amennyiben megvalósulna Szanyi Tibor javaslata, az 12,5 százalékos csökkenés jelentene a távhő árában. A szocialista frakció egyelőre nem alakította ki álláspontját az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik