Üzleti tippek

Nemzetközi katódsugárcső-kartellt fogott a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a Samsung, a Thomson, az LG Philips, az LP Displays, Chunghwa Pictures Tubes, a Daewoo Orion és a Matsushita televíziót is gyártó cégek ellen, mert feltételezésük szerint a vállalatok összejátszottak tévéképernyőik árainak kialakításában.

A vállalkozások a rendelkezésére álló adatok szerint a katódsugárcsövek (beleértve a színes képcsöveket és a színes képernyő csöveket is) gyártása és forgalmazása tekintetében az európai piacra így Magyarországra vonatkozóan is összehangolták piaci magatartásukat 1995 és 2007 között.

A versenykorlátozó magatartás a GVH szerint az érzékeny piaci információk (árak, értékesítési mennyiségek, kereslet, kapacitáskihasználás) cseréjére; az árak rögzítésére, a piaci részesedések, a fogyasztók és az értékesítési mennyiségek felosztására, a kibocsátás korlátozására valamint a termelés és a kapacitás koordinációjára és csökkentésére vonatkozhatott. A vállalkozások kialakították az együttműködés szervezeti rendszerét és működési mechanizmusát is.

Az EU piacán az Európai Bizottság folytat vizsgálatot mivel azonban a kartell a feltételezések szerint 2004-es uniós csatlakozásnukat megelőzően is működött Magyarországon, a GVH jogosult a 2004. május 1. előtti időszakot vizsgálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik