Üzleti tippek

Nagybefektetői támadják a Molt

Vezető befektetők kritizálják a Molt a magyar olajipari cég múlt heti éves közgyűlésének kezelési módja miatt, azt állítva, hogy megakadályozták őket szavazati joguk gyakorlásában, írta pénteken a Financial Times.

Mark Mobius, a felzárkózó piacokra szakosodott, a Molban 3,1 százalékos részesedéssel bíró Franklin Templeton globális befektetési alap vezetője a londoni gazdasági napilap idézete szerint “önkényesnek” és a “vállalatvezetési (normák) jelentős megsértésének” nevezte a Mol magatartását. Mobius szerint “az egész helyzet kezd kicsúszni az ellenőrzés alól, és ideje, hogy az Európai Unió a sarkára álljon és tegyen valamit ebben az ügyben”.

A lap felidézi, hogy a Mol átvételére törekvő osztrák OMV képviselői sikertelenül próbálták megakadályozni azokat a lépéseket, amelyeket a Mol-vezetés javasolt a felvásárlás elé emelt akadályok erősítésére; a magyar cégvezetés indítványai általában kényelmes, 80 százalék körüli szavazataránnyal mentek át. Mobius a Financial Times idézete szerint azonban azt mondta: e többségeket az is növelte, hogy egyes részvényeseket megakadályoztak a szavazásban.

Greg Koniecni, aki a Templetont képviselte a közgyűlésen, elmondta a napilapnak: fél órával a rendezvény előtt felhívta őt a befektetői kapcsolati osztály, és közölte vele, hogy nem szavazhat, mert nincsenek rendben a papírjai. Koniecni szerint a Mol azt követelte a részvényesek képviselőitől, hogy mutassák fel vállalatuk eredeti cégbejegyzési igazolását, ami “igen szokatlan követelés”.

A Financial Times szerint a Budapest Alapkezelő, a GE Money Bank magyarországi leányvállalatának képviselőit szintén nem engedték szavazni.

New York-i és londoni fedezeti alapok ugyancsak problémákról számoltak be. – Négy ember 15 percig böngészte a papírjaimat – idézte egyiküket a londoni gazdasági lap. A Financial Times szerint az egyik fedezeti alap úgy becsüli, hogy hozzávetőleg 8-10 százaléknyi részvényt birtokló befektetői állomány nem tudott szavazni.

A lap szerint a Mol közölte, hogy már tavaly is eredeti cégbejegyzési igazolásokat kért, és az eljárási rendben azóta bekövetkezett bármilyen változtatás csupán “minimális” volt. A szavazás azt mutatta, hogy a vállalatvezetéssel szembenálló, körülbelül 20 százaléknyi részvényt birtokló befektető igenis voksolt, idézte a Mol vezetését a pénteki Financial Times.

Mobius azonban a lapnak azt mondta: mindez precedenst teremt más kelet-európai vállalatoknak is arra, hogy ugyanígy járjanak el, “és ezt nem engedhetjük meg”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik