Üzleti tippek

Nem találják a 11 milliárdos megtakarítást a BKV-nál

Elsöprő többséggel elfogadott határozatban nyilvánította ki pénteken a BKV Zrt. felügyelőbizottsága (fb) azt, hogy nem látja bizonyítottnak a cégvezetés azon álláspontját, miszerint a múlt évi stabilizációs program keretében 11 milliárd forintot megtakarítottak volna.

A távirati iroda Székely Gábortól, a testület elnökétől értesült arról is, hogy a cég igazgatóságához hasonlóan az fb is elfogadásra ajánlotta a tulajdonos fővárosi önkormányzatnak a társaság ez évi üzleti tervét. Ebben a 119 milliárd forintos működési főösszeg mellett 11 milliárd forint veszteséget terveztek. Tavaly csaknem 15 milliárd forint volt a cég vesztesége. Az idei üzleti tervben szerepel egy kocsiszín eladása és 300 fős létszámleépítés is. E két tételből 1,5 milliárd forintos megtakarítást remél a cégvezetés.

A cég vezetésének a stabilizációs program végrehajtásáról készült beszámolóját legutóbbi ülésén az fb nem fogadta el. Mivel az akkor kért újabb információkat a menedzsment most sem biztosította, ezért az fb határozatban állapította meg, hogy a menedzsment nem hajtotta végre korábbi döntését.

Ugyancsak határozatban rögzítette az fb, hogy februári kérésük ellenére a menedzsmenttől nem kaptak lista jellegű tájékoztatást a cég összes tanácsadói szerződéséről – közölték az fb-tagok, köztük az elnök is.

A tagok hangsúlyozták azt is, hogy “úgy tűnik számukra, mintha a menedzsment nem venné komolyan az fb-t”.

Székely Gábor szerint is célszerű lett volna, ha a menedzsment tételesen bemutatta volna, hogy a stabilizációs program 50 pontjából melyik, miként teljesült. Ehelyett “szép szöveges táblák vannak” nem sok konkrétummal. Az ülésen kiosztott újabb menedzsment-álláspont sem ad választ az fb korábbi kérdéseire – tette hozzá az elnök. Székely Gábor szerint egyébként nem is ez az igazi kérdés, hanem az, hogy mi van az üzleti tervvel. Megjegyezte azt, hogy értelmetlen és felesleges dolognak tartja az olyan megközelítést, hogy “mi lett volna, ha ezt meg azt nem hajtották volna végre” a stabilizációs program keretében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik