Üzleti tippek

Bojkottálja az MTV a kézilabdadöntőket

A durvaság, a brutalitás térnyerése miatt a Magyar Televízióban nem lesz látható az idei férfi kézilabda-bajnokság egyik döntője sem – jelentette be Schulek Csaba sportfőszerkesztő a botrányos férfi kupadöntőn történtekre reagálva.

Bár szó volt róla, a 2008-as férfi kézilabda-bajnokság öt döntőjéből egyik meccset sem közvetíti a Magyar Televízió. A közmédium Sport Főszerkesztőségét vezető Schulek Csaba a döntést indokolva elmondta, hogy „elfogadhatatlanok a kézilabdában elharapódzott sportszerűtlen megnyilvánulások, és annak is véget kell vetni, hogy az erőszakos játéknak nincs következménye. A közszolgálati Magyar Televízió a maga részéről levonta a konzekvenciát: nem ad teret a sport helyett brutalitásnak a képernyőn”.

A sportfőszerkesztő emlékezetett rá, hogy „nem volt méltó sem a kézilabda, sem a magyar sport, sem a Magyar Televízió értékrendjéhez” a Magyar Kupadöntő m1 csatornán közvetített múlt hétvégi meccse, a Szeged és a Veszprém csapatának összecsapása. Az akkor látott erőszakos jelenetek miatt telt be a pohár a köztévében.

Puljezevicsék levették a képernyőről (pickhandball.szeged.hu)

Puljezevicsék levették a képernyőről (pickhandball.szeged.hu)

A rendkívülien kemény, sokszor sportszerütlen találkozó hajrájában, illetve a lefújást követően a két csapat játékosai, valamint a szegedi vezetőedző, Vladan Matics durván lökdösődött, sőt, még pofonok is elcsattantak.

„A Magyar Televízió és a TeleSport elkötelezett híve a magyar sportnak és a sportszerűségnek” – hangozatta Schulek Csaba. Hozzátette: egyes labdajátékok magyar bajnokságain olyan küzdelmek is előfordulnak, amelyek már kevéssé a sportról, sokkal inkább az üzletről szólnak, ráadásul szembe állítanak szurkolótáborokat és városokat. Mindez pedig méltatlan a Coubertin-i eszméhez. „A vezető nemzeti közszolgálati tévé nem asszisztálhat a sport megbecstelenítéséhez” – fogalmazott a Magyar Televízió sportfőszerkesztője.

Az MKSZ csütörtök este megdöbbenéssel reagált az MTV döntésére: “Meggyőződésünk, hogy az eddigi kitűnő együttműködésünk alapján a sportág és annak nagyszerű szereplői nem érdemlik meg ezt a diszkriminációt. Őszintén bízunk abban, hogy a Magyar Televízió vezetői felülvizsgálják mai döntésüket” – áll a szervezet közleményében.

—-Az MKB Veszprém edzőjének nyílt levele—-

Az egyesület honlapján megjelent levél tartalmát egy az egyben közöljük.

Tisztelt Szurkolóink, Vezérszurkolóink, Kedves Közönségünk!

A sport így a kézilabdázás is a testkultúra része melyben benne vannak az egyetemes sportkultúra legfontosabb ismérvei, tartalmi jegyei.

Célfilozófiailag 3 igen fontos összetevőt, gondolatot szeretnék kiemelni, megemlíteni:

1. – A kézilabdázás a nemzet szívében igen rangos helyet foglal el a sportágak rangsorában, hiszen többször választották együtteseinket, válogatottjainkat a világ legeredményesebb csapatainak sorába. A magyar kézilabda iskolát és az azt gyarapító, gazdagító más sportkultúrákat befogadva, nem hagyhatjuk veszni sporttörténelmi eredményeinket. A küzdelmeknek, bajnokságot eldöntő mérkőzéseknek megfelelő méltósággal, önfegyelemmel és a másik iránti tisztelettel kell, hogy lezajlódjanak. Ha ez az alaptörvény megsérül, és a szabályok adta lehetőségeken túli eszközök dominálnak, úgy számítanunk kell arra, hogy a rövid ideig tartó sikereket hosszú távon a sportágunktól való elfordulás fogja követni. A kézilabdázás erkölcsi elvárásait, normáit, ma – esetleg holnap máshol boldogulásokat keresők nem veszélyeztethetik, és hosszú távon negatív irányban nem befolyásolhatják.

2. – A kézilabdázás igen kemény küzdő labdajátékká változott, amely a szemtől szembeni küzdelmet, a másik tiszteletét és respektjét feltételezi. A kézilabdázás jövőjének, fejlődésének érdekében a lehető legmodernebb sporttudományos, edzésmódszertani és stratégiai eszközök felhasználásával szeretné helyét, kedvező pozícióját a többi sportággal vívott, kiélezett küzdelemben megőrizni, megerősíteni. A Fair Play szellemében és ez így volt edzői életemben 3 olimpiám, több, mint 10 világversenyen, 10 év Bundesligában eltöltött évek alatt, és nem utolsó sorban a magyar bajnok csapataimnál is, a mérkőzés előtti, alatti, és utáni magatartásban, viselkedésben az egymás köszöntésétől, s a küzdelmet lezáró sportszerű elismerésig, csapataim egymással méltósággal, önfegyelemmel, és a másik iránti elismerés kifejezésével kellett, hogy befejeződjenek, lezajlódjanak, lezáruljanak. Ha ez a folyamat megsérül, és azok a stratégiák és eszközök kerülnek túlsúlyban, amely során a sportolók megfélemlítése, kreativitásának elvesztése, sportjátékunk látványossága alapvetően behatárolódik, úgy ez messzemenően nem szolgálhatja a kézilabdázás érdekeit, jövőképét.

3. – A kézilabdázás hazai népszerűsége folytán, az eredmények ismeretében, a médiumok jelenlétével minden kézilabdázó példaképe lehet a fiatalok és a sportot szerető felnőttek társadalmának is. A sportpályán, a sportcsarnokokban látott minták az értelmi, az érzelmi és társadalmi intelligencia megnyilvánulásaiban lehetnek vonzóak és taszítóak a jövő nemzedéke számára. A szülők, a gyerekek, a támogatók egyre nagyobb számban történő elengedhetetlen segítségét, részvételét jelentheti sportágunkban, a kivívott szimpátia mértéke, de ugyanakkor rendkívül gyors folyamatban a negatív tendenciák érvényesülésével a kézilabdázás népszerűségét, támogatóit és tömegbázisát vesztheti.

A magyar kézilabda sport döntő mérkőzésein nem kisebb a tét, mint az egész ország figyelmével követve a játék küzdőszellemén keresztül megnyerje azt a szimpátiát, amely az elmúlt napokban sérülni látszott. A mindent eldöntő bajnoki cím elnyerésének küzdelmeiben résztvevő csapatoknak tudniuk kell, hogy a hazai és nemzetközi klasszisokból formált magyar élklubboknál csak az a mentalitás fogadható el, amely az ellenfél tiszteletére alapul, szándékosan nem okoz sérüléseket és ezáltal ellenfelének boldogulásában és megélhetésében negatívan azt nem befolyásolja.

Arra kérek mindenkit, hogy izzon a csarnok a sportszerű buzdítástól és mindenki figyeljen arra, hogy egy meggondolatlan cselekedet esetlegesen az egész évi közös munkánkat kérdőjelezheti meg. Legyen a sportcsarnokunk légköre, hangulata az igazi rangadókhoz méltó, de egyben példamutatóan sportszerű is!

Mindenkinek kiemelkedő sportélményt, hangos és kitartó buzdítást kívánok a Fair Play szellemében, Hajrá MKB Veszprém!

Mocsai Lajos
az MKB Veszprém KC vezetőedzője,
a Testnevelési Egyetem tanszékvezetője,
a Magyar Kézilabda Edzőbizottság elnöke

Ajánlott videó

Olvasói sztorik