Üzleti tippek

FT: az OMV megtámadja a Molt

„Éles, nyilvános támadást fog intézni” a Mol vállalati stratégiája és vezetési módszere ellen az osztrák OMV a magyar olajcég e héten esedékes közgyűlésén – írja a Financial Times (FT). A lap szerint szerint a részvényesek egy külső befektetői szolgáltatótól olyan tanácsot kaptak, hogy ne válasszák újra Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót.

A londoni gazdasági napilap „az ügyet ismerő embereket” idézve azt írta, hogy a Molban 20,2 százalékot tartó OMV – amely ezzel a legnagyobb egyedi részvényes – „kérdőre fogja vonni a Mol igazgatótanácsát” a vállalat pénzének „elfogadhatatlan felhasználása” miatt. Azzal fog érvelni, hogy a Mol vezetésének cselekedetei tönkreteszik a cég részvényesi értékét.

A Financial Times felidézi, hogy a Mol visszautasította az OMV 20 milliárd dolláros átvételi ajánlatát, visszavásárlások sorozatával megszerezte az ellenőrzést saját részvényei felett, és azokat „eladta baráti befektetőknek”. A Mol jelenleg saját részvényei mintegy 44 százalékát birtokolja, és tíz százalékra korlátozta a részvényesenkénti szavazati jogot.

A szerdai budapesti éves közgyűlésen az OMV „a független részvényesek jogainak figyelmen kívül hagyása” miatt fogja bírálni a Mol vezetését, és azzal fogja vádolni az igazgatótanácsot, hogy az „elveszi az ellenőrzést a jogos tulajdonosoktól” – írja a brit lap. Jóllehet a Mol részben teljesítette az OMV korábbi kérését, hogy a közgyűlésen vitassák meg független könyvszakértő kinevezését, más kéréseket azonban elvetett. Köztük azt, hogy az igazgatótanács számolja fel a „kvázi sajátrészvény-megállapodásokat” mások mellett a francia BNP Paribas bank bolgár érdekeltségével és az OTP Bankkal.

Az egyik vezető nemzetközi részvényesi tanácsadó és szolgáltató társaság, az amerikai székhelyű Institutional Shareholder Services azt javasolta a Mol-részvényeseknek, hogy a közgyűlésen szavazzanak a további részvény-visszavásárlások, valamint Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató újraválasztása ellen – értesült a Finincial Times.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik