Üzleti tippek

Kitart hazánk mellett a Sláger Rádió tulajdonosa

Egynapos magyarországi látogatása alkalmával exkluzív interjút adott a Marketing&Médiának Jeffrey H. Smulyan, a Sláger Rádió és az Emmis International tulajdonosa. Elmondása szerint egyáltalán nem büszke Boros és Bochkor büntetéseire, sőt.

Ön az egyik legnagyobb amerikai rádiótársaság tulajdonosa. Hogyan került ebbe a szakmába?

Már az egyetemen is érdekelt a média, és a jogi kar elvégzése után két barátommal összeadtunk fejenként majdnem 80 ezer dollárt, és ebből vettük meg az első adónkat. Azóta nagyot nőttünk, Magyarországon pedig a piac meghatározó szereplői lettünk, erre nagyon büszke vagyok.

Mennyit kerestek eddig Magyarországon?

Ezt nem tudom megmondani, de a magyar kormány többet keresett rajtunk a licencdíjjal.

Akkor miért maradtak?

Hosszú távra terveztünk, és ez végül be is jött. Most már pozitív a befektetés eredménye, a mérleg végén már feketével írjuk a számokat.

Erre mennyi időt kellett várni?

Az első 4-5 év türelemjáték volt, de megérte kivárni. Más rádiók már két-három alkalommal is gazdát cseréltek, de mi bíztunk a magyar piacban.

Hogy lehet itt sikert elérni?

Mindenhol olyan rádiót csinálunk, amilyet a helyi hallgatók akarnak. Mi nem úgy működünk, mint az NRJ vagy a Virgin, akik mindenhol ugyanazt a formátumot sugározzák.

Ennyire számít a magyar piac?

Nemcsak a piac sajátosságai számítanak, hanem az is, hogy bele tudtunk illeszkedni a magyar társadalomba, és sok jó civil kezdeményezést is támogatunk.

A Boros-Bochkor féle Bumeráng társadalmi hasznáról megoszlanak a vélemények. Az ORTT már többször megbüntette önöket ezért.

Egyáltalán nem vagyok büszke erre, sőt semmilyen büntetésre nem vagyok az. De a hallgatók mindenkinél jobban szeretik őket, még akkor is, ha néha átlépik a törvényes határokat.

Pedig a törvényhozás jóindulatán sok minden múlhat. Ezt ön is tudhatja, hiszen magyarországi látogatása alatt több politikussal is találkozik.

Legalábbis remélem, hogy eljönnek arra a fogadásra, amit az amerikai nagykövetségen adnak annak tiszteletére, hogy a Sláger Rádió 10 éves lett.

Miről fognak beszélni?

Nekünk az lenne a jó, ha a licencmegújítás legalábbis automatikus lenne. Akár örökre is megadhatnák.

Legyen ingyen és örökre?

Az ingyenesség is jó ötlet, de a licencmegújítás egyszerűsítésével már elégedettek lennénk.

Jövőre kiderül, hogy ezt el tudják-e érni, hiszen 2009-ben lejár a Sláger Rádió frekvenciahasználati joga. Az lesz az utolsó analóg frekvenciája, utána már csak digitális vevővel lehet hallgatni a műsort.

Ez még nagyon messze van. Európában nem tudni, hogy a digitális rádiózás egyáltalán elterjed-e. Ehhez a hallgatóknak egy új rádiót kell venniük, míg a digitális tévézéshez elég egy átalakítót megvenni, a tévé maradhat.

Ha mégis lesz, akkor viszont rengeteg adást indíthatnak.

Ezt a jelenlegi médiatörvény nem teszi lehetővé számunkra. De ha változik a szabályozás, örömmel vásárolnánk vagy indítanánk adókat.

Pedig a magyar gazdaság kilátásai elég rosszak.

A rossz gazdasági helyzet a mi üzletünket is rontja, de hosszú távra rendezkedtünk be, és kitartunk Magyarország mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik