Üzleti tippek

Civil a pályán

Megreformálná az Országos Rádió és Televízió Testület működését a médiahatóság nemrég megválasztott új elnöke, Majtényi László.

Sokaknak futott magasra a szemöldöke, amikor meghallották, kit jelöl a főigazgatói poszton ORTT-tempóra szocializálódott, majd az elnöki székben négy évig ülő Kovács György helyére a köztársasági elnök és a kormányfő. A médiaigazgatásban hivatali elődjénél jóval járatlanabb Majtényi Lászlónak azonban éppen ez lehet az előnye: nem kötik a betokosodott rutinok.

Erőse(b)bek

Nem hiába jelezte parlamenti meghallgatásán Majtényi: nagyra tartja a testület 12 év alatt begyűjtött tapasztalatát, de megválasztása estén új ösvényekre vezetné a társaságot. Már csak azért is, mert nem csupán a tévék, rádiók technikai környezete változik, de készül az új médiaszabályozás is. Az új erőtérhez pedig új szemlélet és szerepfelfogás kell – folytatja.
A kérdés csak az, mennyire sikerül érvényesítenie akaratát a testületben: az ORTT hatos fogatában ugyanis ő az egyetlen, aki nem pártdelegált. Hogy mekkora a gyakorlati hatalma, azt jól mutatja, hogy a tizennegyedekre osztott szavazati rendszerben (hasonlóan az ellenzékiekhez) neki két, míg – a paritás miatt – az MSZP-s és az SZDSZ-es delegáltnak három-három voksa van. Ez adott esetben akár azt is jelentheti, hogy a „mezei tagok” vígan leszavazhatják az elnököt akár kétharmados kérdésekben is.

Stabil alapok

Ráadásul a tagság zöme személyében is kötődik az előző csapathoz: Ladvánszky György (MSZP), Szalai Annamária (Fidesz), Tímár János (SZDSZ) és Wéber János (MDF) újrázhatott, csak a KDNP vetette be Tirts Tamást Meszleny László helyére. Az mindenesetre tisztán látszik: az új elnöktől idegen, hogy erőből intézze az ügyeket, még akkor is, ha az adott esetben meglenne hozzá a támogatottsága. A szervezet stratégiáját a tagokkal közösen alakítja majd ki, ígérte minap egy interjúban, jelezve, „nagy reményekkel és várakozással” néz az első testületi ülések elé.

Hogy ötleteinek fogadtatása mennyire lesz kedvező, az még a jövő zenéje. Mindenesetre olyan elgondolások keresztülvitelén is küszködnie kell majd, mint hogy az ORTT ne csak kövesse, hanem formálja is a médiairányítás átfazonírozását. Már csak azért is, mert a médiahatóság eddigi teljesítménye alapján akár az a kérdés is feltehető, hogy vajon mindez a pártatlanság felé tolná-e el a rendszert.

Erőtől csattan

Ahogy érdeklődéssel várhatjuk azt is, sikerül-e Majtényi vezetése alatt felértékelni az ORTT szerepét. Az új elnök szerint ugyanis a közvélekedéssel ellentétben a testületnek fontos jogosítványai vannak, beavatkozásra és proaktív lépésekre képes szervezetnek írja le a médiatörvény. Egy kis megkötéssel: az elnök szerint „rendkívül veszélyes szituáció, amikor valaki saját magára ír törvényt” – ahogy ezt pár éve a médiahatóság megkísérelte.

Az mindenesetre vitán felül áll, hogy az autonóm egyéniségként ismert Majtényi bele fog vágni az ORTT átszabásába. De a testületi ellenállás mértékén felül az is kérdéses, mennyi ideje lesz minderre. Új médiatörvénynek ugyanis még híre-hamva nincs, az ötpárti egyezségre nem kerültek rá a szakpolitikus-szignók, azt pedig, hogy mikorra lesz a keretmegállapodásból normaszöveg, a legmerészebb bukmékerek sem mernék tipplistájukra venni. Már csak azért sem, mert az Országgyűlés jó egy éve határozatban szabta feladatul saját magának: a jogszabálynak még 2007-ben meg kell születnie.
Az elnök szavaiból mindenesetre az tűnik ki, hogy évekre tervez – de csak egy ciklusra. Ahogy azt a parlamenti meghallgatáson is pedzegette, szerinte nem volna szabad engedni, hogy a testületi tagok újrázzanak, hiszen a megfelelési kényszer könnyen a függetlenség rovására mehet. Csakhogy a sok szakértő által támogatott felvetés eretnek gondolat lehet egy olyan környezetben, ahol akad, aki harmadik mandátumát tölti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik