Üzleti tippek

Leállíthatják a KÖKI-Center építését

Nem kezdődhet meg a Kőbánya-Kispest metróállomás mellé tervezett KÖKI-Center építése, a bíróság ugyanis visszavonta a beruházás környezetvédelmi engedélyét – véli a Levegő Munkacsoport. A beruházó azonban folytatja az építkezést, az építési hatóság még nem dönthetett az ügyben.

Egy kapavágást sem szabad tenni a KÖKI-Center építésére kijelölt területen, a Kőbánya-Kispest vasút- és metróállomás mellett, Budapest XIX. Kerületében – áll a Levegő Munkacsoport közleményében. A Fővárosi Bíróság ugyanis hatályon kívül helyezte a környezetvédelmi hatóság határozatát, így a tervezett óriás-bevásárlóközponttal kapcsolatban új eljárást kell indítani.

Döntött a bíróság

A Levegő Munkacsoport és a helyi lakosokat képviselő szervezetek még tavaly fordultak a bírósághoz az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség határozata ellen, amely szerint az 53 ezer négyzetméter kereskedelmi szintterületet tartalmazó giga-bevásárlóközpontnak „a környezetre jelentős hatása nem lesz”.

A BKV ugyan érvényes bontási engedéllyel rendelkezik, de az építkezést a KÖKI-Center beruházója finanszírozza. A jelenlegi felüljáró telkén a tervezett bevásárlóközpont épületének egy része lenne, és emiatt az állomás gyalogos közlekedése egészen másképp alakulna. Ám a bírósági döntés értelmében addig itt sem lehet építkezni, amíg az új környezetvédelmi határozat jogerőssé nem válik – írja közleményében a Levegő Munkacsoport.

Építkeznek tovább

„A munkák jogszerűen, a jogerős és végrehajtható építési engedély birtokában folynak” mondta el az R-CO Ingatlanforgalmazó Zrt. képviseletében Légrádi Petra marketing- és kommunikációs igazgató.

A FigyelőNet által megkérdezett, az ügyben független ingatlanforgalmi szakjogász, Butánkov János szerint olyan esetekben, amikor az építési engedélyt a bíróság hatályon kívül helyezi, az építési hatóságnak mérlegelési joga van. Dönthet a hatóság úgy, hogy fölfüggeszti az építési engedélyt, de dönthet például úgy is, hogy az érvényes szakhatósági engedély meglétét elegendő a használatbavételkor igazolni.

Szép Zsuzsa, a Levegő Munkacsoport kommunikációs vezetője portálunknak elmondta: még nem kapták meg írásban a bírósági végzést, így arról vélhetően még az építési hatóság sem tudhat. A BKV egyelőre nem reagált megkeresésünkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik