Üzleti tippek

Az MVM megcsúfolja a demokráciát?

Tűrhetetlen, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) a kormányt és a demokráciát egyaránt megcsúfolja- közölte Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere. A városvezető úgy tudja, hogy Miskolc és a kormány ellenkezése ellenére az MVM hétfőn magánbefektetőnek adja el a a miskolci erőművet.

Miskolc vezetéséhez ezen a hétvégén olyan információk jutottak el, hogy az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek vezetése – a miniszterelnök és a kormány, mint tulajdonosi képviselő ellenében – hétfőn mégis eladja a miskolci erőművet egy pénzügyi befektetőnek, az Elmib Zrt.-nek – tájékoztatott a polgármester.

Elmondta: az Elmib Zrt. vevői státuszát erősíti meg egy országos napilap szombati számában megjelent cikk is, amelyben érthetetlen és megtévesztő módon a cég úgy kínál árcsökkentést a miskolciaknak, mintha már “ő lenne az erőmű tulajdonosa”.

A városnak kell

Miskolc vezetése sem morálisan, sem jogilag nem érti, hogy ez a helyzet hogyan alakulhatott ki Magyarországon egy egyértelmű kormányzati, tulajdonosi bejelentés után. Az sem érthető, hogy az MVM miért mondvacsinált jogi kérdésekkel foglalkozik, mikor Miskolc többször és egyértelműen bejelentette vételi szándékát az erőműre és egyértelművé tette azt is, hogy a vételár a város rendelkezésére áll – szögezte le a polgármester.

“Ezek után kénytelenek vagyunk feltenni a kérdést, Miskolc város pénze és akarata miért ér kevesebbet egy magánbefektetőénél?” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: amennyiben hétfő déli 12 óráig az MVM vezetésétől nem kapnak egyértelmű választ arra, hogy a Miskolci Hőszolgáltató Kft. mikor köthet adásvételi szerződést a miskolci erőműre, tiltakozásul aláírásgyűjtésbe kezdenek “a kormány és a demokrácia ilyen szintű megcsúfolása miatt”.

Pénteken a Miskolci Fűtőmű Kft. (Mifű) meghatározó tulajdoni részének megvásárlására adásvételi szerződéssel rendelkező Elmib – Első Magyar Infrastruktúra Befektetési Zrt. – együttműködést szorgalmaz a fűtőművet, elővételi jogára hivatkozva megszerezni akaró miskolci önkormányzattal.

A kormány Miskolc mellett áll

Az ügy előzménye: a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) 99,6 százalék tulajdoni hányaddal és 75 százalék szavazati joggal rendelkezett a Miskolci Fűtőmű Kft.-ben (Mifű), amelynek másik tulajdonosa a miskolci önkormányzati tulajdonú Miskolc Holding birtokában lévő Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft.

Miskolc és az MVM hetek óta nyilvános vitában áll a fűtőerőmű miatt, április elején a kormány felkérte a pénzügyminisztert, közölje a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatójával: “ha egy befektető érdekei szembekerülnek egy város érdekeivel, akkor elsősorban az utóbbira kell tekintettel lenni”.

Az MVM több mint 16 milliárd forint erőművi beruházással jutott többségi tulajdonhoz a Mifűben. Az 50 megawatt teljesítményű kombinált ciklusú fűtőművet a múlt évben adták át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik