Üzleti tippek

Megsarcolnák az internetet

Nem kívánnak kulturális járulékot fizetni az internetszolgáltatók, amelyre a közelmúltban benyújtott törvényjavaslat kényszerítené őket. A javaslat szerint a WAP és MMS szolgáltatások is járulékkötelesek lennének, de nem kellene járulékot fizetni például az üres CD-k után.

Az oktatási és kulturális miniszter által benyújtott törvényjavaslat szerint az internetszolgáltatóknak 0,8 százalék
kulturális járulékot kall majd fizetniük az internetszolgáltatóknak a szolgáltatásuk után. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) ma állásfoglalást adott ki, amelyben tiltakozik az internetszolgáltatók által fizetendő terhek ellen.

A magyar piac nagyságából, a 0,8 százalékos járulék mintegy 600 milliós többletköltséget okozna a szolgáltatóknak. Ez egy 4990 forintos internet-hozzáférésnél havi 40 forintos plusz.

Kulturális WAP, MMS, bútor

A törvényjavaslat indoklása szerint a kulturális járulék bevezetése óta eltelt tizennégy év alatt megváltoztak a „kultúrafogyasztási ”szokások, s bővültek a kulturális tartalommal rendelkező termékek köre.

Ezért kerülne be a javaslat szerint a járulékköteles termékek, szolgáltatások körébe a WAP, MMS szolgáltatás, az internet-hozzáférési szolgáltatások, s azok azok a termékcsoportok, amelyekben az átlagosnál jelentősebb nagyságrendűformatervezés, design testesül meg. A javaslat szerint a bútorok is ilyeneknek tekinthetők.

Szótárak, magnók járulékmentesek

Ugyanakkor a módosítás a járulékkörből való elhagyását javasolja azon csökkenő forgalmú termékeknek és szolgáltatásoknak (a pornótartalmú termékek és szolgáltatások kivételével) amelyekből éves szinten 10 millió forintnál kevesebb járulék folyik be, vagy várhatóan rövid időn belülezen érték alá csökken a befizetésük.

Ilyen például a szótár, az enciklopédia, az üres mágneses és félvezetőadathordozók, az üres optikai lemez, a hanglemez, a mágnesszalag, a bélyeg, az érme, a kártya, a lemezjátszó, a magnetofon, a hangkazetták, hanglemezek, a divattervezés, a formatervezés, a CD-k, CD-ROM-ok, videokazetták, DVD kölcsönzése .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik