Üzleti tippek

Kivéreztetik a KÖKI-t?

Mintegy harminc kisebb-nagyobb vállalkozás dolgozik teljes bizonytalanságban a Kőbánya-Kispesti (népszerű nevén: KÖKI) metróvégállomáson. Az építményt lebontják, ez biztos. Hogy mikor, az kérdéses. A kis cégek vezetői attól tartanak, bármelyik reggelre lezárhatják a folyosókat, ezzel ellehetetlenítve működésüket. A BKV, az önkormányzat és a beruházó szerint megfelelő volt a bontás előkészítése.

A KÖKI-re ma már senki nem büszke. 1983 óta van a BKV kezelésében, és nyilvánvaló, hogy az épület nem igazán viseli magán a gondos gazda kezeinek nyomát. Mind az árusok, mind a helyszín látványa arról tanúskodik, az eltelt idő alatt a bérleti díjakból nemigen költöttek fenntartásra, korszerűsítésre vagy akárcsak alapos takarításra sem.

A lepusztult környezet ellenére is érdemes azonban a területen kereskedni, hiszen naponta több mint kétszázezer utazó fordul meg itt. Az üzletekben dolgozók nem azt vitatják, hogy a területet fel kell újítani, hanem azt nem értik, miért csak a sajtóból tudták meg, hogy ég a ház a fejük felett, és miért nem ültek le velük átbeszélni a sorsukat.

Senki nem vitatja a felújítás szükségességét. Fotó: Kis Miklós

Senki nem vitatja a felújítás szükségességét. Fotó: Kis Miklós

Költözők és maradók

Az üzletek jó része most is nyitva van, csak egy páran zártak be, költöztek el a bizonytalanság miatt. Mert hogy fogalmuk sincs, mikor kell elhagyniuk az üzleteket. A zöldséges április elsején volt utoljára nyitva – úgy tudni, ő például megegyezett a kivitelezővel, ha időben kiköltözik, némi bérletidíj-kedvezményt kap a KÖKI helyén felépülő új komplexumban, ahol tervek szerint kétszáz kiadó üzlethelyiség lesz.

A három nagy, a hentesüzlet, a gyógyszertár és a CBA (összesen mintegy száz dolgozóval) hiába kezdeményezett egyeztetést, többszöri megkeresésükre sem sikerült elérniük, hogy szóba álljanak velük. Szerintük ki akarják véreztetni az üzleteket, attól tartanak, hogy lezárják a folyosót, így a vevők nem tudják őket megközelíteni majd, és ha másképp nem, ezúton kényszerítik ki belőlük üzleteik elhagyását.

Nem állapodtak meg

A Jó Húsáruház szerződésben foglalt (bár a BKV által vitatott, per alatt álló) résztulajdonjoggal és örökös bérleti joggal is rendelkezik a területen, mivel az ráépítésnek minősül, amit saját erőből készített el a családi vállalkozás. Ők azt szerették volna, hogy egy hasonló méretű üzletet kapjanak az új épületben, résztulajdonosként, szintén örökös bérleti joggal, és hasonló konstrukcióban, mint most, csak fél bérleti díjat kelljen fizetniük.

Ebbe nem ment bele a beruházó. A legjobb ajánlat, amit az üzlet által nagy nehezen kezdeményezett megbeszélésen kaptak, havi kétmillió forintos bérleti díj volt, öt évre rögzített árakkal, tudtuk meg Szegedi Kálmán üzletvezetőtől. Ezt ők nem fogadták el.

„Nem fekszünk le nekik, bárhogyan próbáljanak is kényszeríteni – tette hozzá. – A tisztességes ajánlatra várunk.”

Lesöprik a kicsiket a nagyok?

A Metró Patika tulajdonosa, Talpassyné Nagy Margit még ennyire sem jutott, nem sikerült elérnie, hogy fogadják. Mint elmondta, szintén családi vállalkozásban működnek, az üzletet saját beruházásból alakították ki, és szerződés szerint ennek fejében az csak 2009-ben megy át teljesen a BKV tulajdonába, addig tulajdonostársak. Hivatalos értesítést nem kaptak, érvényes, 2020-ig tartó határozott idejű bérleti szerződésük van.

Amikor a sajtóból tudomást szereztek a bontásról, a BKV-nál kértek egy olyan átmeneti, az ÁNTSZ által is támogatott lehetőséget, hogy a közelben konténert állíthassanak fel az építkezés idejére, biztosítva a folyamatos nyitva tartást. Nem kaptak érdemi választ. Kérték azt is, hogy átmenetileg kaphassák meg a BKV oktatótermét, amire nemleges válasz érkezett, mondván arra a közlekedési vállalatnak is szüksége van. Pedig ha nem tudják megoldani az átmeneti nyitva tartást, nekik végük.

Huszonötmilliós árukészlettel dolgoznak, hogy kifogyásra hivatkozva ne kelljen elküldeni beteget. A gyógyszertörvény szerint ezt az árukészletet nem veheti vissza a nagykereskedő, tehát elvész, hacsak nem tudják otthon a kamrában eltenni. Ahogy elvesznek a törzsvevők, és az üzletben dolgozó szakemberek is.

A tulajdonos úgy érzi, az eset mintapéldája annak, hogyan söprik le a kisvállalkozásokat a nagyok. A BKV-tól mindig azt a választ kapja, majd időben tájékoztatják, és hogy a beruházó már két megbeszélési időpontot mondott le az utolsó pillanatban. Mindezek ellenére még mindig bízik abban, hogy sor kerül egy háromoldalú tárgyalásra (üzlet, BKV, beruházó), ahol megnyugtatóan rendeződik helyzetük.

Nem a beruházó egyeztetett

A beruházásra alapított R-CO Ingatlanforgalmazó Zrt. azt mondja, a jelenlegi építményt több lépésben, de teljesen lebontják, helyette két európai színvonalú gyalogos-felüljáró épül, amelyeken az előírásoknak megfelelő gyalogosforgalom zajlik majd. Kiadó üzletek csak a bevásárlóközpontban lesznek.

Azt is közli, a területen működő üzletek bérlőivel mindvégig a BKV egyeztetett. A beruházó úgy került kapcsolatba a bérlőkkel, hogy a kereskedők képviselője, Szatmáryné Jähl Angéla közvetlenül kereste meg őket. Az egyeztetések eredményeként eddig 16 kereskedővel állapodtak meg, és a többiekkel is – mára mindössze egy-két ilyen bérlő maradt – folyamatosan keresik a megállapodás lehetőségét.

Állítják, igyekeztek mindenki számára az elérhető legmagasabb kedvezményeket biztosítani, ennek mértéke azonban nem függött a kiköltözés időpontjától. A gyógyszertár és a húsbolt szerintük sem tulajdonosok, és nem is résztulajdonosok, csupán bérlői szerződéssel rendelkező cégek.A bontási munkálatokat is csak akkor kezdik meg, amikor a terület kiürítése szabályszerűen lezárult.

BKV: minden törvényesen történt

A BKV februári közleményében azt állította, a törvényi előírásoknak megfelelően 2007 szeptemberében írásban értesítette az üzletek bérlőit, hogy a szerződésekben szereplő felmondási idő megtartásával felmondják szerződéseiket. A bérlők külön értesítést kaptak arról, hogy a bérleményeket ki kell üríteniük, legkésőbb 2008. február elsejére.

A tulajdonos közlekedési vállalat azt is mondja, valamennyi határozatlan idejű bérleti szerződés felmondási ideje lejárt az év végével, a bérlőknek már akkor át kellett volna adniuk kiürítve. Hangsúlyozzák továbbá, hogy az árusok megkeresésének eleget téve tolták el a karácsony környéki időpontot februárra.

A BKV szerint magántulajdonú kereskedelmi üzlet nincs a KÖKI-n. Megfogalmazásuk szerint néhány esetben a bérlő saját erőből építette fel a pavilonját, amely bérbeszámítás útján került a BKV és a bérlő között elszámolásra. Szerintük a kereskedőkkel a további működésről megállapodás született. Az illetékes főosztályvezetővel betegsége miatt nem sikerült beszélni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik