Üzleti tippek

Garancia pofonegyszerűen

Már a garanciakérelem benyújtásának napján hozzá lehet jutni a kezességvállalással fedezett hitelhez. Rajtvonalhoz ért az Új Magyarország kisvállalkozói hitel is.

Ha egyes bankok mostanság óvatosabbak a kisvállalatihitel-bírálattal, netán drágábban mérik a kölcsönt, korántsem mindegy, hogy a kisebb méretű cégek milyen biztosítékokat tudnak felmutatni igénylésük során, illetve milyen gyorsan juthatnak friss forráshoz. Sokuknak kapóra jöhet a Hitelgaranca (HG) Zrt. új, Garantiqa portfóliógarancia-szolgáltatása, amelynek nyújtásáról a társaság elsőként az UniCredit Bankkal állapodott meg január végén. A HG Zrt. vezérigazgatója, Radnai György szerint minél több hitelintézettel szeretnének hasonló együttműködési szerződést kötni.

Míg korábban még az egyszerűsített elbírálású termékeknél is jó néhány napot vehetett igénybe, hogy a bank által már jóváhagyott, konkrét hitel mellé még meg kellett szerezni az óhatatlanul szükséges garanciakérelem egyedi jóváhagyását a HG Zrt.-től, a portfóliógaranciának köszönhetően erre a továbbiakban nincs szükség. A Garantiqa révén ugyanis a partnerbanknak pusztán értesítést kell küldenie a garantőr intézménynek arról, hogy a kölcsön mellé a portfóliógaranciáját is igényli (utóbbi pusztán ennek alapján s egy nem tartalmi, csak formai ellenőrzés után aláírja a szerződést). Ez magyarul azt jelenti, hogy a sikeres banki kölcsönbírálaton átesett kkv akár még a garanciakérelem benyújtásának napján kezességvállalással is fedezett hitelhez juthat.

A HG Zrt. ügyfelenként maximum 100 millió forint összegig – többféle termékre, így kölcsönre, hitelkeretre, garanciavállalásra vonatkozóan is – delegálja a döntési jogot a banknak, úgy, hogy a garantált hányad legfeljebb a banki kötelezettségvállalás 80 százaléka lehet.

Végre a rajtvonalhoz ért egy másik, kkv-kat segítő állami program, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) eredetileg tavaly őszre ígért Új Magyarország kisvállalkozói hitele is. Az ügyfelenként akár 50 millió forintos beruházási, fejlesztési kölcsönt várhatóan március végétől az MFB 29 ügynöki partnere kezdi forgalmazni: takarékszövetkezetek, a Regionális Fejlesztési Holding tagjai és bankok is – mondta Aladics Sándor, az MFB vezérigazgató-helyettese.

Bár korábban 50 milliárd forintos keretösszegről volt szó, a program végül is 10 milliárdos forrással indul, de a várakozások szerint 400–500 hiteligénylő kiscég számára ez is elegendő forrást jelent. Többletigény esetén az összesen 315 milliárd forint kerettel gazdálkodó Új Magyarország vállalkozásfejlesztési hitelprogramból bármikor átcsoportosíthatók újabb pénzek e célra.

A hitelprogram egészére érvényes szabály, hogy kölcsöneit akár kezdő vállalkozások is igénybe vehetik. A beruházáshoz közvetlenül kapcsolódó tartós forgóeszköz is finanszírozható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik