Üzleti tippek

Euróutalás, de olcsóbban

A hazainál jóval borsosabb költségekre számíthat ma egy vállalkozó, ha bankjával netán külföldre kívánna devizát utaltatni.

Az itthoni és külhoni banki alaptarifa ugyan mifelénk hasonló, csakhogy a hitelintézetek a nemzetközi műveletek esetén még kénytelenek felszámítani a külföldi fogadó bank, illetve a nemzetközi fizetési rendszerek díját is. Olykor ezért csak a másik országbeli utalási cél megnevezése után lehet megtudni, hogy pontosan mennyibe is kerül a tranzakció.

Ezen segít a január végén elindult egységes euró pénzforgalmi övezet (SEPA): már kis összegű tranzakció esetén is ugyanakkora díjat kell fizetni a határokon belüli és kívüli euróutalásokért. Így az ügyfelek, fix, előre kalkulálható költségekre számíthatnak, s a fogadó bankok sem „csenhetnek el” jutalék címén semekkora részt sem a kapott összegből.
Üröm az örömben, hogy itthon a rendszerhez a startnál csak 11 piaci szereplő sorakozott fel (Budapest Bank, Citibank, Commerzbank, Deutsche Bank, Erste Bank, K&H Bank, KDB Bank, OTP Bank, Takarékbank, UniCredit Bank és WestLB). Közülük is csak az OTP Banknál lehet már most SEPA-utalásokat indítani, a többieknél (akik év végére teszik teljes körűvé szolgáltatásukat) egyelőre csak fogadhatók a kedvezményes küldemények.
Európában jobb a helyzet: összesen 31 ország 4 ezer bankjánál – például a Magyarország egyik fő kereskedelmi partnerének számító Németország valamennyi pénzintézeténél – vált könnyebbé az utalás. Itthon az átállás várhatóan azt jelenti majd, hogy a külföldi, euróalapú utalások díja jelentősen csökken, a belföldieké viszont enyhén emelkedik.

Az előírások szerint az eddigi bosszantóan hosszú, általában 5–7 napos átfutás helyett 3, 2012-től pedig mindössze 1 napon belül teljesülniük kell az unión belüli átutalásoknak.

Az uniós honatyák azonban mást is akarnak a SEPA-val. A cél az, hogy egy, több uniós tagállamban is működő vállalkozásnak ne kelljen külön-külön folyószámlákat nyitni az egyes országokban, hanem minden eurós utalását egyetlen cégszámláról intéztethesse (2008 végétől a beszedési megbízásokat is). 2010-ig emellett megteremtik a feltételeit annak is, hogy az EU-ban kibocsátott bármely bankkártyával azonos költséggel lehessen műveleteket végezni szerte a kontinensen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik