Üzleti tippek

Romlik a vállalkozások fizetőképessége

admin

2008. 04. 09. 08:37

Több mint ötödével nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója az idei első negyedévben 2007 hasonló időszakához képest a Coface Hungary céginformációs szolgáltató adatai szerint. A hagyományosan kockázatosnak számító ágazatok mellett újak is megjelennek.

A Coface Hungary legfrissebb elemzése szerint 2008 első negyedévben 21 százalékkal nőtt a fizetésképtelenséggel kapcsolatos hazai cégeljárások száma. Közel harminc százalékkal növekedett meg a végelszámolások száma. A Coface tapasztalatai szerint gyakori, hogy a hitelező figyelmét elkerüli, hogy adósa végelszámolásba kezdett, vagy csak akkor jut a tudomására, amikorra a vagyon eltűnt, és az eljárás átalakul felszámolássá. A felszámolások mennyisége 14 százalékkal nőtt.

Csökken a csődeljárások száma, amik pedig a vállalkozások fizetőképességének helyreállítását, a cégek megmentését szolgálnák. 2008 első három hónapjában csak két ilyen eljárás indult.

A fizetésképtelenségi eljárásokban továbbra is legnagyobb mértékben az építőipari, illetve a kereskedelmi cégek érintettek. Fokozott fizetési kockázatot jelenthetnek idén a Coface szerint a sertés- és baromfitenyésztést kiszolgáló takarmányértékesítésben és az élelmiszer-feldolgozó iparban működő vállalkozások. Kockázatos terület még a fémfeldolgozás, az élelmiszeripari kiskereskedelmi beszállítás.

A Coface az adatok kapcsán a kockázatkezelés fontosságára hívta föl a vállalkozások figyelmét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Karancsi Rudolf/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.