Üzleti tippek

Beperelték a Deutsche Telekomot

Csaknem 17 ezer kisrészvényes indított pert a Deutsche Telekom ellen, s az illetékes frankfurti bíróság óriási érdeklődés közepette hétfőn kezdte meg az ügy maratoninak ígérkező tárgyalását.

A panaszosok szerint Európa és a világ egyik legtekintélyesebb távközlési cége a vállalat tőzsdére vitele idején a ténylegesnél szebb képet festett saját helyzetéről, s ennek következtében a részvényesek a későbbiekben jelentős árfolyamveszteséget szenvedtek.

Sokat vesztettek

A 17 ezer kisrészvényes azzal a gyanúval élt, hogy Deutsche Telekom – a cég 1999-2000-ben, a privatizálás akkori szakaszában nem helyénvaló adatokat közölt a cég befektetési terveiről, illetve ingatlanjainak értékéről. Ennek következtében pedig a későbbiekben erőteljesen zuhant a részvények árfolyama, s ennek következtében tetemes veszteség érte őket.

A vád másik fő érvelése a VoiceStream amerikai mobilszolgáltató 2001-ben történt megvásárlása, ami állítása szerint túl magas áron történt. A Telekom akkor 34 milliárd eurót fizetett, főként részvényekben, amit a kritikusok már abban az időben is sokalltak. Amennyiben a vételi árról az illetékesek már a részvények 2000 májusában, illetve júniusában határoztak, a vád képviselői szerint ezt közölniük kellett volna.

Maratoni per

A minden bizonnyal maratoni bírósági tárgyalásra számos ex- és jelenlegi Telekom-vezért idéztek meg, köztük Ron Sommer akkori vezérigazgatót, Hans-Dietrich Winkhaust, a felügyelő bizottság volt elnökét, valamint Karl-Gerhard Eick akkori pénzügyi igazgatót, aki ma is a vállalat vezetőségéhez tartozik. Értesülések szerint csupán május végéig mintegy 20 tárgyalási fordulót terveznek.

A panaszosok összkövetelése meghaladja a 80 milliót, a Deutsche Telekom ugyanakkor minden vádat cáfol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik