Üzleti tippek

Az irányítókon spórolnának a légitársaságok

admin
admin

2008. 04. 02. 07:00

Egy tökéletesen üres tartalék irányítóközpontot épít a hazai légiforgalom irányításáért felelős társaság, a Hungarocontrol. A nyolcmilliárd forintért épített központ a tervek szerint nem vesz majd részt az irányításban, viszont külföldieket képezhetnek a budapesti épületben.

A képzésből valószínűleg nem fog megtérülni a beruházás, viszont valószínű, hogy a most még luxusnak tűnő befektetés pár év múlva a túlélést jelenti a magyar irányítóknak.

Jacques Barrott, az Európai Unió közlekedési biztosa ugyanis karcsúsítani akarja az európai légtér irányítását. A politikus szerint a légicégek járatonként mintegy 800 eurót fizetnek a légiforgalmi irányítóknak, ez pedig az amerikai árnak pont a kétszerese.

A ferihegyi irányítótorony este - Fotó: HungaroControl

A ferihegyi irányítótorony este – Fotó: HungaroControl

A biztos 2008 júniusára ígérte azt a tervet, amely valamilyen formában összevonná a 27 európai irányító társaságot. A helyzetet bonyolítja, hogy néhány országban magánkézben van az irányítás, másutt állami intézmények végzik ezt a munkát. (Az állapotot még tarkábbá teszi, hogy a HungaroControl ugyan gazdasági társaság, de 100 százalékos állami tulajdonban van.) Barrott a mostani rendszer helyett – mely alapvetően országos monopóliumokra bízza ezt a munkát – nagyobb, „dinamikus régiókba” szervezné át a légiirányítást. Így például előfordulhatna, hogy a magyarok irányítanák a Pozsonyból Velencébe repülő gépeket, ehhez pedig szükség lehet a tartalékkapacitásra.

A terv állítólag nem tartalmaz leépítéseket, a szakszervezetek mégis ettől félnek, a kormányok pedig attól tartanak, hogy elveszítik nemzeti szuverenitásuk egy részét.

Innen irányítják a magyar légiforgalmat - Fotó: Hungarocontrol

Innen irányítják a magyar légiforgalmat – Fotó: Hungarocontrol

A technikai fejlesztések előrevetítése azonban magában hordja néhány irányító elbocsátását. A jelenleg is fejlesztés alatt lévő rendszer lényege, hogy ezentúl az irányítók nem rádióba mondják az utasításokat, hanem egy számítógépes rendszer továbbítaná az adatokat a repülőkre. Így ugyanannyi frekvencián háromszor annyi gépet lehetne irányítani – ennek az volna a legnagyobb előnye, hogy a gépeknek kisebb kerülőket kell tenniük miközben arra várnak, hogy az irányítók foglalkozni tudjanak velük.

Így a jelenlegi 7 milliárd helyett összességében 4 milliárd euróval kellene kevesebbet fizetniük a légitársaságoknak az irányításért.

Barrott az angol Financial Timesnak adott interjújában úgy nyilatkozott, a rendszer 2020-ra épülhet ki. Addig az európai légitársaságok annak örülhetnek, hogy 2008. március 30-tól az Egyesült Államok és Európa között érvénybe lép az az egyezmény, amely lehetővé teszi, hogy bármelyik európai vagy amerikai légitársaság az USA és az EU bármely pontjáról bármely pontjára repülőjáratot indíthasson. Ez elsősorban az európai cégeknek lehet könnyebbség, hiszen beléphetnek a jól jövedelmező amerikai piacra, ahol a szigorú helyi szabályok szinte gúzsba kötik az amerikai légitársaságokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.