Üzleti tippek

Tibet-nap a Duna Televízióban

A közszolgálati televízió április 3-án A világ tetején címmel tematikus válogatást közöl Tibetről.

Az országgal részletesen foglalkoznak a csatorna élő műsorai – így a Világunk-Reggel, a Család-barát, a Kívánságkosár és a Kikötő –, a programban emellett több, Tibetet bemutató magyar dokumentum- és játékfilm is helyet kapott. A Duna Televízió munkatársai által 2004-ben készített Ki népei vagyunk? című ismeretterjesztő film Kőrösi Csoma Sándor nyomába ered: a térséget kutató tudós 1819 januárjában kezdte meg nagy vállalkozását, melynek célja a magyar nemzet eredetének felkutatása volt.

Kőrösi Csoma három helyre szeretett volna eljutni: Belső-Mongóliába, az ujgurok földjére és Tibetbe. Sajnos egyik vágya sem teljesült, csupán Észak-India buddhista kolostoraiban kutathatott – tudatta lapunkkal a tévétársaság.

Tibet, a száműzött ország a címe annak a 2007-ben készült dokumentumfilmnek, amely bemutatja a kínai megszállás elől Észak-Indiába menekült mintegy 80 ezer tibeti történetét. A Dharamszálában letelepült közösség célja a tibeti kultúra és önazonosság megőrzése. Az Izing Róbert és Janzsó Viktor által készített alkotásban megszólal a tibeti buddhizmus karizmatikus vezetője, a Nobel-békedíjas XIV. dalai láma is.

A Tibet-nap kapcsán tűzte műsorára a műholdas közszolgálati csatorna Szemző Tibor Az élet vendége – Csoma legendárium című játékfilmjét.

A játékfilmek közül említést érdemel még Eric Valli César-díjas alkotása, a Himalája – az élet sója is. A Himalája meredekein 5000 méter magasban terül el Dolpo tájegysége. Az itt élő emberek egyetlen bevételi forrása a felső-tibeti só, melyet gabonára cserélnek a völgyekben. A hosszú, fáradtságos út az otthontól a völgyekig komoly próba elé állítja ezeket az embereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik