Üzleti tippek

Csapás lehet a dohányzási tilalom?

Komoly gazdasági csapást jelentene a vendéglátóhelyi dohányzás tilalmának bevezetése a vendéglátósoknak a Magyar Vendéglátók Ipartestülete szerint. Az új törvény egyesületek alapításával kijátszható lenne. Hamarosan tájékoztató piktogramokkal találkozhatunk a vendéglátó üzletek bejáratainál.

A vendéglátós mikro- és kisvállalkozások többsége már jelenleg is
megélhetési gondokkal küzd, ezt kormányzati döntésekkel nem lehet, nem
szabad tovább fokozni – olvasható a testület állásfoglalásában.

A vendéglátóhelyi dohányzás tilalmának bevezetése a magyar vendéglátósok számára komoly gazdasági csapást jelentene – tette hozzá pénteki sajtótájékoztatóján Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Törvény növelte recesszió?

A szervezet által hivatkozott nemzetközi statisztikák szerint a vendéglátóhelyi tiltás következtében havi átlagban csupán fél-egy szállal csökkent a cigarettaforgalom. Mindez szerintük azt bizonyítja, hogy a tiltás egyáltalán nem éri el a célját, nem szorítja vissza a dohányzást, viszont átrendezi a piacot: a dohányosok nem a vendéglátóegységekben vásárolják meg a dohányterméket.

A vendéglátás számára az igazi veszteséget, a nagy forgalomcsökkenést a dohányzás melletti éttermi fogyasztás elmaradása jelenti. Az Európai Unió országainak szakmai szervezeteitől kapott adatok szerint a dohányzási tilalom bevezetésének évében komoly forgalmi visszaesést jeleztek a kis alapterületű vendéglátóhelyeken, amelyeket alkalmazotti elbocsátások is követtek – állítja az ipartestület állásfoglalása, amelyet eljuttattak Horváth Ágnes egészségügyi miniszternek is.

Magyarországon a konvergenciaprogram következtében a vendéglátóipari ágazat versenyhelyzete nagymértékben megromlott, a tavalyi év folyamán az üzleti eredmények 10 – 18 százalékkal csökkentek. Az elmúlt évi létszámleépítések meghaladták a 20 százalékot, egy olyan ágazatban, melyben közel 400 ezer embert foglalkoztattak. A vendéglátóipari vállalkozásoknak elfogyott a tartalék tőkéje, így minden olyan intézkedés, mely forgalom csökkenést, kényszerberuházást vagy bármilyen költségnövekedést jelent nekik, végzetes lehet – véli a szervezet állásfoglalása.

Megkerülhető

Háber Tamás a FigyelőNet kérdésre elmondta: a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a vendéglátóhelyi dohányzás tiltására válaszul klubok, egyesületek alakulnak, amelyek állandó rendezvényein italt, ételt is fölszolgálnak mellesleg. A magyar vendéglátósak azonban az átlátható és betartható szabályozásban érdekeltek – tette hozzá.

A tájékoztatón elhangzott: a „Figyelmes választás” program keretében néhány héten belül már az üzletbejáratánál piktogram hívja föl a betérő vendég figyelmét a füstöléssel kapcsolatos információkra.

A füstölgő cigaretta áthúzva jelenti majd, hogy az egész üzlet nem dohányzó. Ha a vendéglátóhelyen mindenütt szabad a dohányozás, akkor azt füstölgő cigaretta képe jelzi. A ventillátorral és szűrőberendezéssel felszerelt üzletben, ahol dohányozni szabad, egy ventilátor és egy füstölgő cigaretta látható majd. Az egy füstölgő, egy nem füstölgő cigaretta azt jelzi, hogy van kijelölt dohányzóhely.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik