Üzleti tippek

Hasonló a bankok hitelezési gyakorlata

Kicsik a különbségek a bankok hitelezési gyakorlata között, a kis cégek a nagyokhoz hasonló bánásmódban részesülnek, legalábbis a szolgáltatások színvonalát tekintve – derült ki többek között a GfK Hungária legújabb felméréséből.

A bankváltással kapcsolatos legfőbb indokok között első helyen a hitelezéssel kapcsolatos problémák állnak. Vállalatmérettől függetlenül azok a cégek hajlamosabbak leginkább a váltásra, akik a jelenlegi bankjuknál egyáltalán nem, vagy csak árbevételükhöz képest alacsony arányban hitelképesek – állapította meg a GfK Hungária Corporate Banking Monitor felmérése.

Kevesen váltanának

Ugyanakkor az is tisztán látszik a kutatás alapján, hogy még a fő bankjuktól hitelt egyáltalán nem kapó cégek körében sem túl magas a bankváltást tervezők aránya – alig több mint 6 százalék. Ez azt jelenti, hogy a bankok hitelezési gyakorlata ma Magyarországon meglehetősen hasonló, azaz aki az egyik helyen banki hitel formájában nem jut forráshoz, az valószínűleg a másik pénzintézetnél sem kap hitelt.

Annak ellenére, hogy a vállalatok 4 százaléka nem elégedett a bankjával, csak 3 százalék nyilatkozott úgy, hogy a jövőben valószínűleg nem tartja fenn kapcsolatát legfontosabb bankjával, megválik attól.

A kis cégek is elégedettek

A felmérés során megkérdezett 2000 vezető 96 százaléka vallotta magát elégedettnek a vállalat számára legfontosabb bank teljesítményét értékelve. Ráadásul 68 százalékuk nem csak pusztán elégedettnek, hanem nagyon elégedettnek mondta magát. A felmérés eredményei arra is rámutatnak, hogy a bankok és pénzintézetek által nyújtott szolgáltatás és kapcsolattartás színvonalában számottevő különbség nincsen a vállalatméret tekintetében – a kis cégek a nagy vállalatokhoz hasonlóan vélekednek a bankjukról.

Egy legalább nettó 20 millió forint éves árbevétellel rendelkező magyar vállalkozás átlagosan két bankkal áll üzleti kapcsolatban, de a legnagyobb cégek körében akár 6-7 különböző bankkal való együttműködés sem kizárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik