Üzleti tippek

Ellentmondásos volt a BKV használtbusz-tendere

Bizonyos pontjain egymásnak is ellentmondó kijelentéseket tartalmaz a BKV felügyelőbizottsága (fb) által készíttetett, a használtbusz-tenderrel foglalkozó jelentés.

Az fb jelentéséből kiderül, hogy a BKV-nak nem volt fedezete a használt buszok beszerzésére, az anyag súlyos kommunikációs hiányosságokra is rámutat, s a megfelelő személyi konzekvenciák levonását is elengedhetetlennek tartja.

Kimondja, hogy jogi értelemben ugyan nem volt összeférhetetlenség, de a személyi érintettség jelzése kötelező lett volna, s azt is megállapította a bizottság, hogy a kiírás is több hiányosságot tartalmazott – részletezte Bagdy Gábor, a KDNP fővárosi frakcióvezetője.

Nyolczas László meghívott közbeszerzési tanácsadó elmondta, hogy minden közbeszerzési kiírásnak előfeltétele, hogy az eljárás végén szerződés köttessen. Ebből a tenderből az tűnik ki, hogy a végén nem lehetett volna szerződést kötni. Olyan szerződési feltételek hiányoztak, vagy nem voltak egyértelműek, amelyek ebben a formában kizárták volna, hogy a kitűzött időpontban a szerződést megkössék – mutatott rá a szakértő.

Például hol lapszámozást, hol meg oldalszámozást említenek a tenderben, az alkalmassági követelményeket összekeverik a bírálat során alkalmazott kritériumrendszerrel, a használt buszok piacát pedig nem, vagy rosszul mérték fel – tette hozzá.

Az fb által készíttetett jelentés többek között nem foglalkozik a hatásköri, felelősségi kérdésekkel, nem tanulmányozta a BKV Zrt. közbeszerzési szabályzatát, s nem is kérte be, és nem is bocsátotta azt a szakértők rendelkezésére. A szakértő szerint ezért új vizsgálatot kellene indítani a hiányosságok miatt.

Nyolczas László szerint a BKV Zrt. jól járt, hogy az ajánlattevő visszalépett a kiírástól, mert jogilag védhetetlen lett volna ez a közbeszerzési eljárás.

Bagdy Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg még a BKV Zrt. alkalmazásában áll Antal Attila. A fővárosi KDNP ezért kezdeményezni fogja a közgyűlésben, hogy vegyék vissza a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottságától azt a döntési jogkört, amellyel már a közgyűlés is leválthatja a vezérigazgatót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik