Üzleti tippek

Megvan a Nabucco egyik vége

Jelentős lépést tett az EU támogatta Nabbuco-földgázvezeték tervezése: az Európai Bizottság és a török kormány megállapodott abban, hogy a vezeték kiindulópontja Európa felé a török főváros, Ankara közelében lévő Ahibozban lesz.

Az EU pénzügyileg is segíteni fogja az infrastruktúra kiépítését Ahibozban, amely így fontos elosztóközponttá fejlődhet – mondták a török energiaügyi minisztériumban pénteken a Reuters hírügynökségnek. A Nabucco tervezése, úgy tűnik, lendületet kapott azóta, hogy február elején a német RWE energiavállalat hatodik tagként csatlakozott a tervező-kivitelező konzorciumhoz, amelyet addig a török BOTAS, a Bulgargaz, a román Transgaz, a Mol és az osztrák OMV Gas International alkotott. A konzorcium bővítését hosszas huzavona előzte meg, mert Törökország politikai okokból ellenezte a korábbi jelölt, a Gaz de France csatlakozását a csoporthoz.

Az osztrák kormány a maga részéről március elején jelezte, hogy készül a Nabucco megépítéséhez szükséges államközi szerződések megkötésére. A Nabucco megépítéséhez számos országgal kell megállapodni, mert a jelenleg közel 5 milliárd eurós költséggel az első fázisban 30 milliárd köbméteres kapacitásúra tervezett, 3300 kilométeres vezeték – amely Közép-Ázsiából szállítana földgázt Európába 2012-től vagy 2013-tól Oroszországot elkerülve – Törökország keleti határától Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon át halad majd az alsó-ausztriai, baumgarteni elosztóközpontig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik