Üzleti tippek

Sikeres az APEH internetes árverése

Valóban a maffiától való félelem szorította le az árakat az adóhatóság árverésein – derül ki az adóhatóság online árveréseinek adataiból. Az APEH rákapcsolt: egyre több végrehajtást indít.

Az adóhatóság sikeres elektronikus árveréseinek esetében a vételár átlagban a becsült érték 70 százaléka, amely a korábbi átlagos 25 százalékhoz képest egyértelműen mutatja az elektronikus árverés sikerét – olvasható az adóhatóság mai közleményében.

Növekvő népszerűség

Az értékesített ingóságok köre folyamatosan növekszik. A virtuális liciten már ipari gépek, árukészlet, festmények, műtárgyak, bútorok és jelenleg egy pianínó is szerepel, azonban továbbra is a gépjárművek értékesítése a leggyakoribb.

Állandó, dinamikus növekedést mutat a regisztrálók száma is; az e-árverés rendszerében jelenleg 959 felhasználó, 68 társaság képviselője 346 településről regisztrált, sőt már határon túlról is érkezett regisztráció. A február 28-ig befejezett 27 árverés közül 15 fejeződött be úgy, hogy a nyertes licitáló megnyerte az áhított tárgyat. A lehetőség népszerű, bár a szabályok itt jóval szigorúbbak, mint például a TeszVeszen.

Egyre több végrehajtás

Növekedett az adóhatóság által indított végrehajtások száma is; 2008-ban február végéig a területi igazgatóságok 76 311 adóvégrehajtást indítottak 224 610 adózó ellen, ez 64%-kal több, mint a tavalyi év azonos időszakában. A végrehajtás alá vont 131,7 milliárd forint tartozás 35%-kal több az előző évhez képest. Az érintett tartozás összege 584,8 milliárd forint, amelyből 15,8 milliárd forint hátralékra fizetési könnyítés, bírósági felfüggesztés, illetve egyéb ok miatt az eljárás szünetel.

A végrehajtásokból összesen 48,7 milliárd forint folyt be, ami 20,6%-kal több az előző év azonos időszakához képest.

A saját végrehajtási, valamint a külső megkeresésekkel kiterjesztett behajtási ügyekben évkezdettől február végéig a területi igazgatóságok 92,8 ezer inkasszót bocsátottak ki a 298,7 milliárd forintos tartozásra. A lefoglalt vagyon értéke 18,4 milliárd forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik