Üzleti tippek

A nagy fogyás

admin
admin

2008. 03. 18. 12:00

Több nagy amerikai napilapnál, közte a The New York Timesnál tömeges elbocsátások vannak. Az újságok olvasottsága és reklámbevétele is számottevően csökkent az utóbbi időben. A jelenség Európát is érinti.

Bill Keller, a The New York Times főszerkesztője nemrégiben egy jókora listát lobogtatva bevonult az irodájába, majd alig öt perc elteltével ki is jött ki onnan. Állítólag mindössze ennyi időbe telt, hogy a lap alkalmazottainak lajstromából kihúzzon száz nevet.
A drasztikus lépést a főszerkesztő szerint azért kell megtenni, mert a nyomtatott sajtó piacán tapasztalható kedvezőtlen trend a The New York Timest is érzékenyen érinti. Az elmúlt egy évben az USA-ban körülbelül hét százalékkal csappantak meg az újságok reklámbevételei, ráadásul az olvasottság is jócskán visszaesett, s az így előállt pénzügyi gondok következtében mind több kiadó dönt a leépítés mellett. „A létszámritkítás nálunk elsősorban újságírókat érint, a művészeti vezetők és a képszerkesztők továbbra is maradnak. Az elbocsátás fájdalmas, de muszáj csökkentenünk a kiadásokat” – kommentálta a döntést Keller.

Tudta-e?

2007. április–szeptember között az amerikai napilapok forgalma 2,5 százalékkal esett vissza az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

A több mint 1300 alkalmazottat számláló lap vezetősége nem véletlenül döntött a legkézenfekvőbb megoldás mellett. A tavaly kétszázmillió dolláros büdzséből gazdálkodó kiadvány minősége ugyanis nem romolhat, már csak azért sem, mert lépést kell tartani a nagy konkurenciával, a Wall Street Journallal, amit tavaly a Rupert Murdoch érdekeltségébe tartozó News Corporation szerzett meg. Valószínűleg ez a magyarázata annak, hogy a The New York Times – publicistáinak rovására ugyan, de továbbra is – ragaszkodik az igencsak borsos áron „előállítható” exkluzív híranyagokhoz, és a szegényebb eklézsia ellenére sem mondott le például az évente több mint hárommillió dollárt felemésztő iraki riportsorozatról.

Menő net

De nemcsak Amerika egyik legnagyobb szerkesztőségében rossz a hangulat, hanem többek között a Los Angeles Timesnál is, ahol 150 újságírót tesznek lapátra. Mi több, a napilapot kiadó Tribune Co. feje, Sam Zell azt szeretné, ha a médiavállalat rövidesen ötszáz munkatársától szabadulna meg. Az összesen mintegy háromezer alkalmazottal működő tröszt bevételei öt százalékkal csökkentek januárban, ezen belül a reklámbevételek több mint tíz százalékkal estek vissza. Ez az eredmény sokkal rosszabb, mint amire számítottak, s szakértők szerint egy ideig nem is lesz megállás a lejtőn. A chicagói székhelyű csoport kilenc újságja közül a legnagyobb veszély előreláthatóan a Chicago Tribune, a Newsday, a The Baltimore Sun, a The Hartford Courtant, illetve az Orlando Sentinel alkalmazottaira leselkedik, a tröszt 24 tévécsatornájának stábja egyelőre biztonságban érezheti magát, őket ezúttal nem érinti a leépítés.
Miközben egyre rosszabbul áll az amerikai napilapok szénája (ma körülbelül feleannyi zsurnalisztát foglalkoztatnak, mint hét évvel ezelőtt), a folyóiratok és az internetes újságok folyamatosan publicistákat keresnek. A magazinok tavalyelőtt 400, a netes híroldalak pedig 9200 munkahelyet biztosítottak, utóbbi esetében ez az alkalmazottak számának 13 százalékos növekedését jelenti.

Európai karcsúsodás

Tévedés lenne azt gondolni, hogy az európai újságíróknak erősebb a pozíciójuk, mint tengerentúli kollégáiknak. Az elbocsátási hullám hatása felénk is érződik, 2007 júniusában például látványos „tisztogatást” hajtott végre a News International, amely olyan lapokat ad ki, mint a The Sun, a The Times, a News of the World és a The Sunday Times. A Murdoch-birodalom brit „részlege” akkor bejelentette: száz újságírótól, azaz alkalmazottainak hozzávetőleg hét százalékától kíván búcsút venni.

De a BBC-nél való leépítésektől is hangos volt a sajtó tavaly októberben, amikor Mark Thompson vezérigazgató bejelentette: a társaság a következő hat évben 2500 munkatárstól, vagyis az alkalmazottak mintegy tíz százalékától válik meg. Ez esetben azonban túlnyomórészt tévés és rádiós újságírókról van szó.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.