Üzleti tippek

Egyéni vállalkozóknál szigorúbb az elvárt adó

Az egyéni vállalkozók a cégeknél szigorúbb elvek szerint csökkenthetik az elvárt adó alapját, s jó, ha föltüntetik a számlán, hogy csak közvetítik a szolgáltatást, de vezethetnek nyilvántartást is róla.

Az egyéni vállalkozóknál az alvállalkozók bevonásával igénybe vett teljesítmények (alvállalkozói díjak) nem sorolhatók a közvetített szolgáltatások körébe, így nem csökkentik a nyereségminimum megállapításánál az adóalapot – olvasható az adóhatóság honlapján. Nem vonható le például az olyan összeg, amelyet az építési vállalkozó az egyes részmunkálatok elvégzéséért más vállalkozónak fizet ki (például villanyszerelés).

Az áfatörvény jutott nekik

A közvetített szolgáltatás fogalmának az elvárt adó kapcsán a nyereségminimum megállapításakor van szerepe. Ezzel ugyanis csökkenthető a kétszázalékos elvárt adó alapja.

A közvetített szolgáltatások értelmezésénél az egyéni vállalkozók esetében az áfatörvény az irányadó, mivel nem a számviteli törvény hatálya alá tartoznak – derül ki az állásfoglalásból. Éppen ezért náluk egy adott szolgáltatás akkor tekinthető közvetített szolgáltatásnak, ha annak nyújtásában az adóalany a saját nevében, de más javára jár el, vagyis az adott szolgáltatásnak – változatlan formában – igénybevevője és nyújtója is egyben. Nem sorolhatók ide tehát az alvállalkozói díjak.

Nyilvántartani vagy számlára írni

Oldal György adószakértő, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnöke értetlenül áll az APEH honlapján közzétett pénzügyminisztériumi értelmezés előtt. A szakember a FigyelőNetnek elmondta: az állásfoglalás által hivatkozott paragrafusból (az áfatörvény 15. paragrafusa) egyáltalán nem következik, hogy ne lehetne az alvállalkozói díjakat közvetített szolgáltatásnak tekinteni.

Az állásfoglalás arra is fölhívja a figyelmet, hogy a nyereségminimum helyes összegének a bizonyítása az adózó kötelezettsége. Ezért „nem kifogásolható”, ha a számlán az egyéni vállalkozó feltünteti, hogy eladott közvetített szolgáltatásról van szó, vagy külön nyilvántartást vezet az eladott közvetített szolgáltatások összegéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik