Üzleti tippek

Nem lesz jövőre ingatlanadó

A parlament 196 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 132 tartózkodással fogadta el az egyes adótörvények módosítását. Az elfogadott javaslatoknak megfelelően jövőre sem lesz egységes ingatlanadóztatás.

Változnak a vámjogi adószabályok is: a belföldön történő vámkezelések növelése érdekében kellő garanciák mellett egyszerűsödik a másik tagállamba irányuló adómentes termékimport lebonyolítása, továbbá lehetővé válik, hogy a külföldi adóalanyok a magyar adóhatósághoz történő bejelentkezés nélkül bonyolíthassák ilyen ügyleteiket, amennyiben közvetett vámjogi képviselővel járnak el.

Fordított áfa

További változás, hogy amíg eddig a törvény az építési szerződés alapján átadott ingatlant termékértékesítésként és nem szolgáltatásként kezelte, és erre vonatkozóan fordított adózást írt elő, a módosítás az építési szerződés helyett építési-szerelési munkát nevesít, és a fordított adózási kötelezettséget leszűkíti azokra az építési-szerelési és egyéb szerelési szolgáltatásokra, amelyeket az épület, az építmény létrehozása vagy a meglévő megváltoztatása során nyújtanak. Utóbbi esetben az ingatlan nyilvántartásbeli bejegyzésének megváltoztatása is feltétele a fordított adózásnak.

Áfaelvonás

Változnak az áfalevonási tilalmak: a törvény szerint minden olyan esetben, amikor a továbbértékesítési céllal beszerzett lakóingatlant adókötelesen értékesítik, a lakóingatlan beszerzésére jutó áfa levonhatóvá válik. Amennyiben az adóalany a lakóingatlant, illetve a személygépkocsit adókötelesen bérbe adja, a lakóingatlan építéséhez, felújításához beszerzett termékekre, igénybevett szolgáltatásokra, illetve a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához beszerzett termékre, igénybevett szolgáltatásra jutó áfa is levonható.

Tovább csökken a számla kötelező adattartalma, ezáltal a jövőben a termék- és a szolgáltatás azonosítására vonatkozó statisztikai azonosítószámok feltüntetése opcionálissá válik. Szintén a bizonylatoláshoz tartozó rendelkezés, hogy az összes szerencsejátékra vonatkozóan lehetővé válik a nyugtaadás alóli mentesítés.

Terület és érték alapon is

Egy módosító javaslat az önkormányzatok adóztatási mozgásterének bővítése érdekében 2009-től továbbra is lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy a helyi építmény- és telekadót az alapterület, valamint a korrigált forgalmi érték alapján is kivethessék, azzal, hogy a számított értékalapú adóztatásra is lehetőség lesz. Ezzel a kormányzat láthatóan letett arról a szándékáról, hogy 2009-ben egységes, értékalapú ingatlanadót vezet be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik