Üzleti tippek

Omán is tulajdonos lett a Molban

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Mol és az Oman Oil Company S.A.O.C - közölte a Mol.

A megállapodás alapján a Mol 8 774 040 darab A sorozatú törzsrészvényt (az alaptőke 8 százalékát) értékesít 145,429 dolláros részvényárfolyamon az OOC-nek, míg a Mol részesedést szerez nemzetközi eszközökben, valamint készpénzt kap az OOC-től.

A közlemény szerint az eszközök és a készpénz végső megoszlása még változhat a „harmadik felek jóváhagyásának és a releváns elővásárlási jogok gyakorlásának függvényében”. A két partner megegyezett abban is, hogy a jövőben közösen is részt vesz üzletfejlesztési projektekben stratégiai partnerként.

Az Oman Oil Company S.A.O.C. (OOC) az Ománi Szultánság Kormányának 100 százalékos tulajdona. A céget 1992-ben azzal a céllal alapították, hogy előmozdítsa a kormány energetikai befektetési lehetőségeit Ománban és az országon kívül. Az OOC fontos szerepet játszik a szultánság gazdaság diverzifikációjára irányuló törekvésének megvalósításában, valamint az ománi és külföldi magánbefektetések előmozdításában energetikai és energetikához kötődő projektekben való részvételével. Az OOC stratégiájának alappillérei: a diverzifikáció, jövedelmének növelése, valamint további üzleti területek felkutatása.

Az OOC jelenlegi tevékenysége a kutatás és kitermelés (upstream), vezetékes és tengeri szállítás, kőolaj-finomítás és petrolkémia, alumíniumipari és energetikai nagy- és kiskereskedelem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik