Üzleti tippek

A kis cégektől függ az unió jövője

Le kell építeni az állami bürokráciát, meg kell erősíteni a vállalkozó szellemet. A multinacionális vállalatok egy része Európán kívül gyorsítja növekedését, ezért az EU-n belül a kis- és középvállalati (kkv) szektor jelentheti a foglalkoztatás és a versenyképesség jövőjét - mondta többek között az Európai Bizottság alelnöke, Günter Verheugen Budapesten.

Az állami bürokrácia ma az Európai Unió GDP-jének 3,5 százalékát emészti fel, Magyarországon 5-6 százalékát, amit 2012-ig 25 százalékkal csökkenteni kell – jelentette ki Günter Verheugen, az Európai Bizottság alelnöke, versenyképességi és ipari biztos a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének pénteki budapesti rendezvényén.

Visszaszorítani a fölösleges szabályozást

Valamennyi új törvényi szabályozás auditálása után mindenki számára világossá kell tenni, hogy az mibe kerül egy képzeletbeli árcédulán – mondta Günter Verheugen, aki kijelentette: “A fölösleges szabályozás visszaszorítása lesz az új védjegyem”. (Verheugen korábbi védjegye a bővítési biztosi szereppel teremtődött meg.)

Az EU alelnöke szerint Európának szüksége van az ipari bázisra, hiszen csak ehhez kapcsolódhatnak a szolgáltatások, s ez az európai ipar lehet a kis és középvállalati szektor (kkv) partnere.

Kkv-szektor a versenyképesség kulcsa

Tudomásul kell venni, hogy a multinacionális vállalatok egy része Európán kívül gyorsítja növekedését, és profitját is nagyrészt Európán kívül szerzi meg – jelezte a biztos. Hozzátette azt is, hogy a EU-n belül a kkv-szektor jelentheti a foglalkoztatás és a versenyképesség jövőjét.

Korábban a gazdasági miniszterek csak a “vasárnapi beszédekben” foglalkoztak a kkv-szektorral, most azonban már mindenki felismerte e szektor jelentőségét, ezért kidolgozás alatt áll egy kisvállalkozási törvény (small business act), amely jogszabályi keretet biztosít a szektor növekedésére, foglalkoztatási lehetőségeinek bővítésére, a pénzügyi források könnyebb elérésére – hangsúlyozta Günter Verheugen.

Günter Verheugen szerint a globális versenytől nem kell félni, hanem magas minőségű termékekkel, az innováció folyamatos alkalmazásával, az energiahatékonyság javításával, a fenntartható fejlődéssel kell válaszolni a globális kihívásra, ez lehet a “Made in Európa” új szlogenje.

Több dimanizmus kell

Beszédében többször visszatért arra, hogy az EU-ban a vállalkozási szellem erősítésére van szükség, elsősorban azért, mert az “európai vállalkozások kevésbé dinamikusak, mint például az amerikaiak”.

Magyarországnak nem kell magyarázkodnia amiatt, hogy most a szükséges stabilizációs program miatt lassult gazdasági növekedése – válaszolt egy kérdésre az EU Bizottság alelnöke. Günter Verheugen hozzátette, hogy Magyarország a többi országnál “már szinte előbbre tart a fejlődésben” , a tudás alapú társadalom kiépítésében.”Magyarország jó ország, erős teljesítménnyel és exporttal” – mondta az EU biztos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik