Üzleti tippek

Veres: az élet igazolta a Déli Áramlat szükségességét

Ha már meglenne a Déli Áramlat gázvezeték, akkor Magyarországot semmilyen módon nem érintette volna a gázellátással kapcsolatos orosz-ukrán vita - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter.

Veres János szerint az élet túl rövid idő alatt igazolta, hogy szükség van az energiaellátásban az ellátási útvonalak megosztására, azaz a diverzifikáció érdekében helyes volt megkötni a magyar és orosz kormány között a Déli Áramlatról szóló kormányközi megállapodást.

A pénzügyminiszter hozzátette azt is, hogy a kormány mindvégig azt az álláspontot képviselte, hogy szükség van az energiapolitikában a diverzifikálásra az ellátásbiztonság növelése érdekében, és ezt két vonatkozásban is meg kell valósítani. Egyrészt a szállítási útvonalakat kell úgy kialakítani, hogy ha egy új szállítási útvonal jön létre, vagyis egy új vonalon érkezik a gáz Magyarországra, az növelje az ország ellátásának biztonságát.

Ha ezen útvonal mellett még egy új tározó, vagyis egy többletkapacitás is lesz Magyarországon, az tovább erősíti az ország energiaellátásának biztonságos megvalósítását. A diverzifikálás másik értelmezése az, hogy a Magyarországra jövő gáz az eddigiekhez képest új forrásból érkezzen.

A pénzügyminiszter rámutatott: az új forrásból, új útvonalon jövő gáz is javítaná az ország energiaellátásának biztonságát, ezért Magyarország támogatja a Nabucco megépítését. Az ország bízik abban, hogy az európai országok közösen találnak egy olyan forrást, amely megfelelő mennyiségű gázt biztosít a Nabucco feltöltéséhez, sajnos ez az új forrás egyelőre még nincs meg – mondta a pénzügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik