Üzleti tippek

Kiszervezik a MÁV ingatlanvagyonát

Egy magán-ingatlanalapba apportálja a MÁV a legértékesebb irodaházait. Az ügylettől azt remélik, hogy friss készpénzhez jut a cég, noha az ügyletben egyszerre lesz tulajdonos és bérlő a vasúttársaság.

Több tízmilliárdos ingatlanvagyon fölött rendelkezik a MÁV Zrt. – mondta Buzinkay Tamás, a MÁV megbízott ingatlanhasznosítási igazgatója. Ennek egy részétől meg tudna szabadulni a társaság, a központi irányításnak helyet adó értékes ingatlanokat azonban nem szeretnék idegen kézbe adni, mert ekkor bizonytalan helyzetbe kerülne a társaság – érvelt az igazgató. Viszont valamilyen formában ezekből is szeretnének pénzt csinálni. A vagyon egy részét ezért a Prudent Invest nevű cégre bíznák, amely ezekből az ingatlanokból egy zártkörű ingatlanalapot hoz létre.

A Prudent Invest korábban a Pillér befektetési alapokat kezelte, most pedig a Pilis Invest portfóliójának rendbetételével foglalkozik – tájékoztatta lapunkat Virág Lászlóné, a cég vezérigazgatója. Ennél is fontosabb, hogy a MÁV nemrég többségi tulajdont szerzett az alapkezelőben, így a mávos ingatlanalap kezelését hosszas pályáztatás nélkül tudták a Prudent gondjaira bízni. Sőt, a MÁV egyszerre lesz tulajdonosa és bérlője az ingatlanalapnak.

Az egyelőre még névtelen ingatlanalapba a vasúttársaság Andrássy úti székházát, valamint a debreceni, szegedi, pécsi és miskolci központjait apportálná, mintegy 7,5 milliárd forint értékben. 6,5 milliárd forint értékben pedig további ingatlanokat venne az alap, ezek árát az alapba befektetők készpénzéből fedeznék.

Az alap teljes eszközértéke 15 milliárd forint lesz, a hiányzó összeget pedig a zártkörű alap jövendőbeli befektetőitől szeretné megszerezni a cég. Jelenleg mintegy 20 befektetői csoporttal tárgyalnak, az 1-2 héten belül lezárandó egyeztetések végén valószínűleg 20-25 befektetőtársaság számára nyílik lehetőség az alapban való részvételre. Virágné úgy nyilatkozott, hogy szeretnék elkerülni az agresszív nagybefektetők bevonását, akik egyedüli befektetőtársként túlzott befolyást szeretnének az alap működésére.

Információink szerint az „agresszivitás” azt jelenti, hogy az egyik cég szeretné minél hamarabb kiebrudalni a MÁV-ot a jelenlegi ingatlanaiból. A Prudentnél viszont úgy gondolják, hogy a székházcseréhez legalább 24 hónap szükséges.

Az alapba elméletileg már 100 millió forinttal is be lehet szállni, de a vezérigazgató szerint a legtöbb befektető 500 és 1000 millió forint körüli összeggel fog beszállni.

A külső befektetők 6,5 milliárdjából – mávos – ingatlanokat vesznek majd, az ingatlanalap fő jövedelmi forrása pedig az ezek után beszedett bérleti díj lesz. A névértéken kibocsátandó befektetési jegyek nyeresége 5,5-6 százalék körül lesz.

Tűzoltók a MÁV Andrássy úti székházában. A vasutasok szerint inkább szállodának alkalmas az épület.

Tűzoltók a MÁV Andrássy úti székházában. A vasutasok szerint inkább szállodának alkalmas az épület.

A 10 éves, zárt végű befektetési alap futamideje alatt szeretnék a MÁV apportált ingatlanait korszerűsíteni. A székház sorsa már azzal megpecsételődött, hogy bekerült az alapba, ez ugyanis előrevetíti, hogy a MÁV új székházba kerül majd.

A vezérigazgató szerint elképzelhető az is, hogy a tulajdonosok úgy döntenek: az ingatlanalap papírjait a tőzsdére viszik. Ez akkor képzelhető el, ha az értékpapírok várható árfolyama magasabb lesz, mint a névérték. Ebben az esetben nemcsak a Prudent által meghívott cégek, hanem akár magánszemélyek is tulajdonosokká válhatnak a MÁV ingatlanaiban.

Buzinkay Tamás szerint ebben az alapban biztosan nem lesznek pályaudvarok, de vizsgálják annak lehetőségét, hogy azokat milyen befektetői konstrukcióban tudnák felújítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik