Üzleti tippek

Fordított áfa: májustól fordul

Május elsejétől világosabb lesz, kinek kell fordítottan áfáznia, s az alvállalkozói kifizetésekhez szükséges nullás igazolások kiadásának szabályozása is ésszerűbb lesz. Feltéve, ha a parlament elfogadja a szakminisztérium javaslatát.

A Pénzügyminisztérium (PM) adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűléshez, mely egyes adótörvények rendelkezéseit hivatott kiigazítani – adta hírül a KPMG hírlevele.

A javaslat gyógyírként szolgálna azokra az anomáliákra, amelyekről már korábban hírt adtunk: a fordított áfával, illetve a nullás igazolásokkal kapcsolatos adminisztrációs nehézségekre is.

Fellélegezhetnek a takarítók?

Ha a parlament elfogadja a PM javaslatát, a fordított adózás kizárólag az ingatlan létrehozatalára, bővítésére és átalakítására irányuló építési-szerelési szolgáltatásokra vonatkozik majd, ezekre is csak akkor, ha a tevékenység építési hatósági engedélyköteles, és erről a szolgáltatás igénybe vevője előzetesen írásban nyilatkozik a szolgáltatás nyújtójának.

Így végre nem kellene például minden takarítónak és kertésznek fordítottan adóznia. Mint emlékezetes, a magyar jogszabály bevont olyan szereplőket a fordított áfa körébe, amelyek az uniós irányelv szerint nem szerepelhetnének ebben a körben. A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE)
korábban ezért az Alkotmánybírósághoz fordulást fontolgatta, ám a PM-mel történő egyeztetésük után erről letettek.

A javaslat visszamenőleges hatállyal törölné a nullás igazolásokra vonatkozó rendelkezéseket, s csak szeptember elsején léptetné azokat hatályba (a felkészülési idő meghosszabbítása céljából). Adminisztrációs könnyítést jelentene, hogy egy igazolás több kifizetőnél is fölhasználható lenne, de maradna a tizenöt napos érvényességi idő.

Nullás igazolások csak szeptembertől

A jelenleg hatályos törvény szerint tehát kellenek a nullás igazolások, ugyannakkor nem származik senkinek joghátránya abból, ha azokat egyelőre nem kéri alvállalkozóitól – vélik a KPMG-nél. Persze csak akkor, ha a parlament a jelenlegi formájában fogadja el a javaslatot.

Erre jó esély van, mert a parlamenti frakciók támogatják az egyes adótörvények módosítását – derült ki tegnap az együttes általános és a részletes vitában elhangzottakból. Különbség a véleményekben inkább abban volt, hogy a kormányzati oldal szerint természetes új jogintézmenyeknél a finomhangolás, az ellenzék meg inkább előkészítetlenségről és „ámokfutásról” beszélt, de a módosítások szükségességében egyetértettek. Kérdés tehát, kérjenek-e a cégek nullás igazolásokat – az adóhatóság nyilatkozatát még várjuk az ügyben.

A korábbi tervek szerint 2009-től az önkormányzatok számára csak értékalapon kivethető ingatlanadó tervét pedig úgy módosítanák, hogy a jelenlegi korrigált értékalapú és területalapú adózást is választhatják majd az önkormányzatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik