Üzleti tippek

Gyereksztárok nézőcsúcsai

2 442 891 néző. Pontosan ennyien voltak kíváncsiak Utasi Árpád győzelmére a Csillag születik című tehetségkutató verseny döntőjében az RTL Klubon. A 14 éves mesemondó fiú nem az egyetlen gyereksztár a magyar televíziózásban.

Gyerek és kutya biztos siker – így szól a hollywoodi mondás. Ha ezzel a két „elemmel” dolgozunk, gyaníthatóan népszerű produkciót sikerül gyártanunk. A hazai televíziózásban is vissza-visszatérő ötlet, hogy gyerekeket szerepeltessenek a képernyőn.

„A Csillag születik nagyon sikeres volt, de nehéz eldönteni, hogy ez annak köszönhető-e, mert szerepeltek benne gyerekek” – vallja be Schiwert Takács László, a produkció felelős szerkesztője. „Az azonban tény, hogy a döntőbe jutott négy játékos közül ketten tizenévesek voltak, és a győztes is közülük került ki.” A Tv 2-n ősszel futott gyerekekkel készült műsor (Okosabb vagy, mint egy ötödikes?) a Viasat 3-on viszont tavasszal indul a Kölykök című napi produkció szintén lurkókkal. „A tapasztalat az, hogy a gyerekműsorok – noha voltak kivételek – általában kedvező nézettséget hoznak, s is mi igyekszünk a buktatókat elkerülni” – bizakodik Hámori Barbara, a Viasat 3 regionális programigazgatója. A Tv 2 őszi műsora, az Okosabb, vagy mint egy ötödikes? nem hozta a várt sikert, az egymillió körüli nézettség nem bizonyult elegendőnek a nagy rivális RTL Klub legyőzésére. Pedig a műsor alapötlete kiváló volt.

Nehezített pálya

Természetesen gyerekszereplőket nehezebb találni és körülményesebb is velük dolgozni. „Jelentkezőkből nem volt hiány, azonban kevés olyan volt, akiktől nemcsak a szülei hatódtak meg, hanem érezhető volt, hogy egy televíziós műsorban is megállják a helyüket. Ráadásul nem steril körülmények között hallgattuk meg őket, hanem profi kamera- és színpadtechnika mellett, sminkben és egész napos gyötrő próba után, ez pedig sokszor a felnőttek számára is megerőltető” – mesél a nehézségekről Schiwert Takács. A munka ráadásul nem egyszerű a gyerekekkel, hiszen más a terhelhetőségi szintjük és a koncentrációs képességük. „Sokkal nehezebb gyerekekkel dolgozni, mint felnőttekkel. Először is fáradékonyabbak, mozgékonyabbak, kevésbé tudják a figyelmüket összpontosítani. Egy 25 perces műsort egy óra alatt rögzítünk, hogy legyenek benne leállások, amikor a gyerekek játszhatnak, tombolhatnak. Fontos, hogy jól érezzék magukat, különben a műsor sem lesz sikeres” – árulja el a kulisszatitkokat a Viasat 3 programigazgatója.

Figyelnek rájuk

„Angliában nem is igazán a törvények, hanem a tévés-filmes szakma íratlan szabályai miatt bánnak különösen figyelmesen a gyerekszereplőkkel” – számol be a nemzetközi tapasztalatokról Bederna László, a londoni Saatchi & Saatchi magyar származású produkciós igazgatója. „Még olyan is van, hogy speciális lámpákat vagy külön szellőzést is beszerelnek, ha gyerekekkel, különösen, ha csak néhány éves apróságokkal forgatnak.” Jó kereseti lehetőség lehet a szülőknek, ha kiskorú gyermeküket televíziós produkciós forgatásokra hordják. „Vannak családok, ahol a gyereket azért viszik el szereplőválogatásra, hogy ezzel már a karrierjüket készítsék elő. Nyugat-Európában inkább a szegényebbek tolonganak a castingokon, Kelet-Európában elsősorban a jobb módúak „dobják be” gyereküket a mély vízbe. Jól megfigyelhető az is, hogy a szakmabeli gyerekek otthonosabban mozognak a kamerák előtt, s ez sokszor nagy előny” – folytatja Bederna. A gyerekek legtöbbször pénzt is kapnak a szereplésért. Általában a felnőttek bérének negyedét, de vannak olyan „profik”, akik komoly összegeket tehetnek zsebre.

Pszichológusok és a bulvársajtó kedvelt témája, hogy egy gyerek egyáltalán fel tudja-e dolgozni a televíziós szereplést. Az RTL Klubon futó Győzike-show kapcsán több bulvárlap feszegette, hogy mennyire felborítja a Gáspár család életét a folyamatos forgatás. Ugyanez a kérdés vetődik fel a Barátok közt vagy a Jóban, rosszban állandó kiskorú szereplői esetében. Mivel ezeket a sorozatokat milliók nézik naponta, a benne szereplők élete alapvetően megváltozik, hiszen lépten-nyomon felismerik, akár zaklatják is őket a rajongóik. Viszont arról sem szabad megfeledkezni, hogy nem egy gyerek nagyon is élvezi ezt a helyzetet, amely sokak által irigyelt előjogokhoz juttatja őt.

Szerződő Felek

A gyerekekkel kötött szerződéseket valójában a szülővel, gondviselővel kell kötni. Az egyezségben általában rövidebb munkaidő és külön egészségügyi intézkedések is benne vannak. Ritkábbak az exkluzivitással kapcsolatos kitételek. Büntetések ritkán szerepelnek az ilyen szerződésekben, de ha megszegik a megállapodást, előfordulhat, hogy a kifizetett pénzt megpróbálja visszaperelni a tévétársaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik