Üzleti tippek

Bessz-seller

Megugrott a szépirodalmi művek eladása tavaly, de a magyarországi könyvforgalom reálértéken ennek ellenére csökkent. A legrosszabbul a szakkönyvpiac teljesít: négy év alatt hárommilliárd forintot bukott.

Új tulajdonosának sem hoztak sok szerencsét a három évvel ezelőtt csődbe ment Magyar Könyvklub boltjai. A LAP-ICS Kft. 15 üzletet vett át 2004-ben és 2005-ben az anyagi gondokkal küszködő a cégtől, ezzel pedig a negyedik legnagyobb kiskereskedelmi láncot tudhatták magukénak. Az Újkönyvpiac.hu fórumában tavaly novemberben először kiadói részről merült fel, hogy fizetési gondjai vannak a nagykereskedőként is működő LAP-ICS-nak, az idei év elejétől viszont már a cég fizetés nélkül maradt alkalmazottjai írták a hozzászólások zömét.

A LAP-ICS Kft. vezetője egy 2006-os, az Új Könyvpiacnak adott interjújában is utalt az anyagi nehézségeikre, valamint arra, hogy stratégiai hiba volt visszafejleszteniük az Aquila kiadót, és belevágni a könyves kiskereskedelembe. A cég anyagi nehézségéhez tehát elsősorban a menedzsment hibái vezethettek, a szűkülő könyvpiac valószínűleg csak a kegyelemdöfést adta meg a vállalkozásnak.

Irodalmi lendület

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének (MKKE) számítása szerint 2007-ben fogyasztói áron 66,9 milliárd forintos forgalmat bonyolított a könyvpiac. Ez ugyan 1,3 milliárddal több, mint az előző évi adat, ám csak 2,1 százalékos növekedést jelent, tehát reálértéken visszaesett a forgalom. „Ez bolti áron számított adat, pedig egyre több a törzsvásárlói kártya, vagy egyéb kedvezmények révén való eladás, főleg az interneten” – jelzi Golubeff Lóránt, az Alinea Kiadó ügyvezetője, hogy a tényleges kiskereskedelmi forgalom ennél valamivel alacsonyabb lehetett.

Tematika szerinti csoportosításban a tavalyi év legjobban teljesítő területei a szépirodalom és az ismeretterjesztő könyvek voltak. Utóbbi ezzel a legerősebb könyvpiaci ágazattá vált, megelőzve a gyengélkedő tankönyvpiacot. A szépirodalom közel húszszázalékos piaci részesedést tudhat magáénak, ez nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít, pláne, hogy forgalmuk egyetlen év alatt kétmilliárd forinttal bővült.
Négy év alatt viszont több mint hárommilliárd forinttal csökkent a szakkönyvek, lexikonok, szótárak és a felsőoktatási kiadványok piaca. „Ezen a területen több szereplő is a túlélésért küzd, a jobb helyzetben lévők is csak visszafejlesztenek” – említi Golubeff Lóránt, aki szerint a lexikon- és szótárpiac az internet miatt küszködik, a felsőoktatásban pedig a fénymásolás „öli meg a könyvet”.

Könyves virrasztás

Visszaesett a gyermek- és ifjúsági könyvek forgalma is. Ennek magyarázata egyébként egyszerű: tavaly nem jelent meg új Harry Potter kötet. Az idén február elején azonban sok gyerek éjfélig virrasztott, hogy elsőként jusson hozzá a Harry Potter és a Halál Ereklyéi című könyv magyar kiadásához. Az Animus Kiadó 150 ezer példányban adta ki a 4690 forintért kínált könyvet, amelyből becslések szerint első nap tízezer már el is fogyott. Tehát ha ezt a kiadást elkapkodják az idén, az önmagában 700 millió forintot hozhat az ifjúsági könyvpiacnak.

Két kisebb szektor, az importkönyvek, valamint adattárakat tartalmazó CD-k és hangoskönyvek is növekedést mutattak fel tavaly. Az MKKE összesítésében mindkettő forgalma megközelítette az ötmilliárd forintot, ebből a hangoskönyvek 342 millióval részesedtek. A könyvpiaci felmérés szerint egyébként a könyvkiadásban továbbra is a magyar tulajdonú kiadók dominálnak: részarányuk 70 százalékos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik