Üzleti tippek

Gyurcsány sem hisz a szuperbruttóban

A munkavállalók képviselői és az iparosok elutasítják a szuperbruttósítást, s az ingatlanadó helyett a vagyonadót részesítenék előnyben. Láthatóan a miniszterelnök sem akar bruttósítani, a VOSZ viszont igen. Adóreform nem lesz, csak adómódosítás.

A Gyurcsány által kedden, a Magyar Tudományos Akadémián előadott Nem a szuperbruttósításra

A A sávokat tolnák el

A GKI-nak a természetbeni juttatások kedvezményes megadóztatására vonatkozó ötletét a szakszervezet ugyancsak elutasítja. Véleményük szerint nem jelentene ugyanis többletbevételt a költségvetésnek, mivel a munkaadók egyszerűen nem adnának – vagy csak néhány vezető állású dolgozónak – természetbeni juttatásokat. Így a dolgozók és az állam is rosszul járna.

A másik két elképzelésből Pataky Péter szerint már készíthető lenne egy jó javaslat, jelenlegi formájukban azonban nem tudnak ezekkel sem teljesen egyetérteni. Az szja-fókuszú csökkentés inkább a magasabb jövedelműeknek kedvez, s tesz egy lépést az egykulcsos modell felé – a szakszervezet a kedvező irányú sáveltolást részesítené előnyben, amely a kisebb, közepes jövedelemmel rendelkezők terhein könnyítene.

Létminimumon élő milliomosok

Az szja-fókuszú adócsökkentés egyik fedezetéről, az ingatlanadóról szólva az elnök kiemelte: az átmenet lakáspolitikájának köszönhetően azok is „milliomossá” lettek, akik épp csak fönntartják létüket. Így nem szabadna elfeledkezni például arról a 2,5 millió nyugdíjasról, akik az új adónemet nem tudnák megfizetni.

Az ingatlanadó Magyar Iparszövetség (OKISZ) féle alternatíváját, egy „meghúzott vonal fölötti” Osztódhatnak a cégek

Vadász György, az OKISZ ügyvezető társelnöke – aki ugyancsak részt vett az eddigi érdekegyeztetéseken – a három javaslat közül a járulékcsökkentési javaslatot támogatja. Véleménye szerint ez lenne a legkedvezőbb a kkv-szektorra nézve, s ezen keresztül a foglalkoztatás növelésére is jótékonyan hatna. A szándék, a tendencia üdvözlendő. A csökkentés mértéke miatt ugyanakkor adóreformról nem, csak adómódosításról lehet beszélni – vélte a társelnök.

A javaslat hátránya, hogy tíz foglalkoztatottig vehető igénybe a kedvezmény, ezért fönnáll az a veszély, hogy ez beindít egy nemkívánatos decentralizációs folyamatot: lehetnek majd olyan vállalkozók, akik cégüket több kisebb vállalattá szervezik.

Életszerűtlen a szuperbruttó

A társelnök szerint a szuperbruttósítás tovább fokozza a jövedelmek differenciálódását, a magasabb bérűeknek kedvez, továbbá kivívja a szakszervezetek heves ellenkezését. Vadász György megjegyezte: ez az életszerűtlen javaslat aligha valósul meg.

Az szja-fókuszú adócsökkentésről szólva a társelnök a szakszervezethez, illetve a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal állásfoglalásához hasonlóan elutasította az ingatlanadó ötletét, helyette a Fehéregér a táblázatban?

Ha a miniszterelnöki előadás utolsó, összefoglaló diáját alaposan áttanulmányozzuk, világosan kitűnik: a miniszterelnök a járulékközpontú adócsökkentést támogatja. Hiszen a táblázat szerint csak ez növeli a foglalkoztatást (ehhez már csak az uniós lisszaboni program okán is ragaszkodni kell), s ez érinti a legszélesebb kört.

A szuperbruttósítás kifejezetten – Pratkanis és Aronson szociálpszichológusok szóhasználatával élve – „fehéregérnek” tűnik, azaz olyan lehetőségnek, amely nyilvánvalóan rosszabb a többinél – s ez által a többi alternatíva vonzóbbá válik.

A miniszterelnöki előadás összefoglaló diája. Forrás: miniszterelnok.hu

A miniszterelnöki előadás összefoglaló diája. Forrás: miniszterelnok.hu

A szuperbruttósítás ugyanis – a miniszterelnök prezentációja szerint – nem elég, hogy a foglalkoztatást csökkenti, de még az inflációt is növeli, tetejébe csak a magas jövedelműknek jó. (A javaslat letevője persze ennek : a járulékközpontú adócsökkentést támogatja. Hamarosan elindulnak a civilekkel történő egyeztetések, ám Kóka János már jelezte: először az SZDSZ-szel kell megegyezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik