Üzleti tippek

Washington a Nabucco támogatására ösztönzi Budapestet

Az Egyesült Államok továbbra is a Nabucco projekt támogatására ösztönzi Magyarországot - mondta Matt Bryza amerikai helyettes külügyi államtitkár, aki az ügyben kedden folytatott megbeszéléseket a magyar kormány képviselőivel.

„Reméljük, hogy Magyarország egyértelműen állást foglal és kinyilvánítja: a Nabucco gázvezeték megvalósítása a legfontosabb” – mondta az európai energiaügyekért felelős szakértő, aki szerint a Nabucco szolgálja a magyar nemzeti érdekek védelmét.

Matt Bryza és Dan Fried európai ügyekben illetékes államtitkár-helyettes Banai Károllyal, a miniszterelnök kül- és biztonságpolitikai főtanácsadójával és Kovács István külügyi kabinetfőnökkel egyeztetett Washingtonban. A fő téma a Nabucco program és a Déli Áramlatról készülő magyar-orosz megállapodás volt.

Bryza pozitív jelként értékelte, hogy a magyar kormány képviselői még a magyar-orosz megállapodás hivatalos megkötése előtt Washingtonba látogattak egyeztetés céljából. A találkozót a magyar fél kezdeményezte – mondta.

“Azt szeretnénk, ha a magyar kormány továbbra is fenntartaná a Nabucco iránti erős támogatását” – fejtette ki a szakértő, aki úgy látja, hogy a Nabucco a diverzifikációt erősíti, a Déli Áramlat viszont a függőséget mélyíti el.

Mint elmondta, az Egyesült Államok azt szeretné, ha szövetségesei felismernék: a valódi diverzifikáció szolgálja a fogyasztók érdekeit és a jobb tárgyalási pozíciót a világ legnagyobb, monopol helyzetű energiavállalatával,az orosz Gazprommal szemben. Európai költségszámítások alapján arról beszélt: a Nabuccónak nagy költségelőnye van a Déli Áramlattal szemben, amely a világ legdrágább vezetéke lesz. Az előbbin keresztül 40-50 százalékkal olcsóbban juthatna el a gáz Európába.

Magyarázata szerint a források diverzifikációja több forrást jelent, nem pedig azt, hogy több cső vezet ugyanahhoz a forráshoz. A több forrás megléte a fogyasztók számára jótékony árversenyt teremt, a monopólium viszont nem. Szerinte Magyarország csak diverzifikált piacon tud tisztességes, kölcsönösen előnyös, piaci versenyen alapuló együttműködést kialakítania a Gazprommal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik