Üzleti tippek

Már az APEH vadászik a potyautasokra

Eddig csak figyelmeztető levelet kaptak, ám mostantól az APEH is jelentkezhet azoknál, akik a taj számuk alapján nem jogosultak a közfinanszírozott egészségügyi ellátásra - írja a Népszabadság.

A napokban százezer tisztázatlan jogviszonyú ember adatait adta át az adóhivatalnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Tőlük öt évre visszamenőleg is beszedhetik az elmaradt járulékot és annak kamatait. A befizetendő összeg és a büntetés kiszámítása bonyolult: az APEH az adott évben érvényes minimálbér és járulékszabályok alapján határozza meg a befizetendő járulékot. Tavaly is többször változtak év közben ezek a szabályok.

Az első körben az adóhatóság adategyeztetéssel szűri ki az esetleges „adminisztrációs” hibákat. Majd azt vizsgálják, hogy a listán szereplők közül kinek járhat a közfinanszírozott ellátás járulékfizetés nélkül is. (Ilyenek például a nyugdíjasok, a gyerekek, a gyesen, gyeden lévők, a fogvatartottak, a katonák, a rendszeres szociális ellátásban részesülők, a hajléktalanok – utánuk az állam fizeti a járulékot.) Aki ezen a szűrőn is „átesik”, annál kopogtathat az adóellenőr.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik