Üzleti tippek

Begyorsítanák a pereket

Márciusban kerülhet a kormány elé – a végrehajtási eljárásra és a közjegyzői feladatokra vonatkozó javaslatokkal együtt – a polgári perrendtartás módosítására irányuló előterjesztés.

A cél, hogy csökkenjen a jogviták időtartama – közölték a Világgazdasággal az igazságügyi és rendészeti tárcánál. Változnak a gazdasági jellegű perekre vonatkozó bizonyos szabályok, gyorsulnak a kis perértékű ügyek, és korszerűsödik a fizetési meghagyásos eljárás.

A megyei bíróság hatáskörébe tartozó gazdasági perekben a jogi személyiségű cégek ezentúl nem járhatnak el jogi képviselő nélkül. A módosuló Pp. speciális, gyorsított eljárási rendet vezet be az egymillió forint alatti perértékű, illetve az egyszerűbb megítélésű esetekben.

A gyorsított perekben – a felekre, a tanúkra, a bizonyításra vonatkozó – szigorú előírások korlátozzák a perelhúzás lehetőségét. Hatvan napon belül meg kell tartani az első tárgyalást. Ha ezt valamelyik fél elmulasztja, a bíróság megszünteti a pert, vagy a jelen lévő fél kérelmére tárgyalja az ügyet, és érdemi döntést hoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik