Üzleti tippek

Elérhetetlenné tették a YouTube-ot

A pakisztáni hatóságok szerint a videomegosztó portálon „nem iszlám” szellemiségű videók voltak, ezért a hatóságok blokkolják a portál elérését az ázsiai országban.

A Reporters Sans Frontiers nevű nemzetközi újságíró-szervezet szerint ilyen döntést nem hozhatnak kormányhivatalok, erre csak független bíróságnak lehet jogköre.

Egy pakisztáni bloggerek által működtetett oldal, a Don’t Block the Blog vélekedése szerint a Pakisztáni Telekommunikációs Hatóság két videó miatt hozta meg a döntést. Az egyik nyíltan iszlámellenes, a másikon pedig pakisztáni választók mondják el, hogy miként váltak a február 18-i választásokon elkövetett csalások szemtanúivá. (Cikkünk írása után mindkét videó elérhetetlenné vált.)

A YouTube azáltal lett népszerű, hogy bárki feltöltheti videofelvételeit, és így azok elérhetővé válnak az egész világ számára. Az elmúlt években azonban világszerte egyre több helyen korlátozták az elérhetőségét.

Kínában „bomlasztó”, Iránban „erkölcstelen”, Brazíliában „hírességekre bántó”, Thaiföldön pedig „a királyt gyalázó” tartalmak miatt korlátozták a honlap elérését. Ezenkívül Burmában, Marokkóban és Szíriában korlátozták eddig a YouTube elérését. Egy egyiptomi férfi pedig börtönbe került egy feltöltött videó miatt (a felvételen rendőri túlkapások láthatók), a YouTube először törölte a felhasználót, de bebörtönzése után a site üzemeltetői rehabilitálták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik