Üzleti tippek

Egyszerűsítik az uniós közbeszerzéseket

Gyorsabbá, egyszerűbbé és átláthatóbbá válhat a közbeszerzés. A tervezett változtatásokat márciusban terjesztenék a parlament elé, és májusban akár el is fogadhatnák azokat – írja a Világgazdaság.

Miután a 2003-as közbeszerzésekről szóló törvény nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, több alkalommal kezdeményezték a módosítását, többek között azért is, mert nem igazán segítette, sokkal inkább hátráltatta az európai uniós források lekötését.

A mostani módosítási javaslatok kiterjednek arra, hogy a nemzeti eljárási rend szűnjön meg, és a közösségi értékhatár alatt azokra a beszerzésekre, amelyeknél a közpénzek elköltésének nyilvánossága indokolt, alkalmazzák az egyszerű eljárást, a jelenleginél magasabb értékhatárokkal.

A szakértők szorgalmazzák, hogy az egyszerű eljárásrendben a határidők megfelelő alakításával gyorsan, mintegy hatvan nap alatt el lehessen jutni az eredményhirdetésig, illetve a szerződéskötésig. Így különösen a kisebb értékű beszerzések esetén gyorsulhat a forráslekötés, a kötelező hirdetmény-ellenőrzés megszüntetésével pedig jelentősen csökkennének a kedvezményezettek és az ajánlattevők adminisztratív terhei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik