Üzleti tippek

Jövőre sem rúgható ki indok nélkül a dolgozó

admin
admin

2008. 02. 22. 15:10

Értesüléseink szerint lekerült a napirendről a munka törvénykönyvének érdemi reformja: továbbra sem bocsáthatók el indoklás nélkül a munkavállalók, és várhatóan módosítják a munkaügyi perek illetékkötelezettségét. A vállalkozókat és munkavállalókat egyaránt érintő kérdésekben történt csütörtök-pénteken informális érdekegyeztetés.

Értesüléseink szerint lekerült a napirendről a munka törvénykönyvének radikális reformja. A mai és tegnapi informális érdekegyeztető ülésen a felek végül arra jutottak, nincs jogalkotási kényszer, így további tudományos műhelymunka, kutatások szükségesek annak eldöntéséhez, hogyan kellene megreformálni a munka törvénykönyvét.

Globális trendek

Mint ismeretes, a kormányzat fölkérésére született, a munka törvénykönyvének megújításáról szóló tanulmányban rendkívül újszerű elemek voltak. A dolgozat egyik javaslata szerint például a kisebb cégek indoklás nélkül bocsáthatnák el dolgozóikat, egy másik szerint meg a törvénynek nem kellene tartalmaznia a szakszervezetekre, üzemi tanácsokra vonatkozó szabályozást.

Az ülésén szóba került, hogy a globalizáció szerte Európában veszélybe sodorta azt az európai értékrendet, amelynek része egyébként a munkavállalók szociális biztonsága is. Az alkalmazkodási kényszer az uniót is az amerikai, kevés szolidaritási elemet tartalmazó modell felé tolja, s ezek a trendek természetesen hazánkat is érintik.

A munkaügyi perek szabályozása

Várhatóan módosítani fogják a munkaügyi perek illetékkötelezettségét előíró miniszteri rendeletet is.
Valószínű, hogy nem áll vissza majd a korábbi illetékmentesség, de különbséget tesznek majd per és per között, így egy többmilliós végkielégítésért folytatott per továbbra sem lesz illetékmentes. A témában további érdekegyeztető tárgyalások lesznek.

Ha az elképzelés megszilárdul, s az érdekegyeztető felek megegyeznek, a változás viszonylag gyorsan érvénybe léphet, hiszen csak rendeleti szintű szabályozásról van szó.

Szó esett a tárgyaláson arról is, hogy idén lejár a hároméves megállapodás a minimálbérről. Konkrét számok egy esetleges újabb megállapodással kapcsolatban nem hangzottak el, de a felek abban egyetértettek, hogy szükség lenne új egyezségre. Az egyeztetésen beszéltek a sztrájktörvényről is, itt a szakszervezetek szerint nincs szükség lényeges változtatásra. Minthogy kétharmados törvényről van szó, változásra itt amúgy sincs sok esély.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.