Üzleti tippek

Tovább nőtt a mobiltelefonok száma itthon

2007-ben Magyarországon már 11 millió mobil-előfizető van, de még ennél is jobban nőtt a szélessávúinternet-előfizetések száma.

2006 végéhez képest 10,68 százalékkal több mobiltelefon, így tavaly már 11,03 millió készülék volt használatban. Eközben a vezetékes előfizetések száma 109 ezerrel (3 százalékkal) csökkent.

Az igazán nagy bővülés a szélessávú internetezők körében látható – értékelte a piaci tendenciákat Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke. Tavaly év végén 1,325 millió ilyen előfizetés volt, ez 340 ezerrel több, mint egy évvel ezelőtt. Azonban még ennél is jobban, 60 százalékkal nőtt ez a szám, ha a vezeték nélküli internetezőket is hozzászámoljuk.

Az árak eközben egyre csökkennek. Míg a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a fogyasztói árak 8 százalékkal nőttek, addig a távközlési árak 3,5 százalékkal csökkentek. A vezetékes díjak 2002-höz képest 75 százalékkal mérséklődtek, a mobil végződtetési díjak pedig 47 százalékkal lettek alacsonyabbak hat év alatt.

A mobilszolgáltatók között az erős piaci verseny ellenére nincs nagy változás. A T-Mobile körülbelül 47, a Pannon 38, a Vodafone pedig körülbelül 20 százalékot szolgál ki a mobil-előfizetők közül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik