Üzleti tippek

Egyet fizet, kettő után adózik

admin
admin

2008. 02. 20. 11:05

Az árkedvezményeket adó vállalkozók ráfáznak, ha áfáznak, s emellett nem ismerik a szabályozás nüanszait sem. Figyelni kell az áfa szempontjából is a fizetési kötelezettségek határidejére.

Sokba kerülhet az egyet fizet, kettőt ad akció – derült ki a Magyar Iparszövetség tájékoztató konferenciáján. Meg kell fizetni ugyanis az áfát azon termék ára után, amelynek árát száz százalékkal (nulla forintra) csökkentették. Ilyen esetben – annak, aki nem akarja megfizetni az adót – célszerűbb mindkét termék árát 50 százalékkal csökkenteni – tanácsolta Kovácsné Kozma Zsuzsanna, az APEH vezető főtanácsosa.

Csak üzletpolitikai célú

Az árkedvezmény csak akkor nem számít bele az adóalapba, ha üzletpolitikai célú kedvezményről van szó. A vásárlónak a kedvezményekről még a megrendelés előtt tudnia kell, illetve azokhoz mindenkinek – akik megfelel a meghatározott feltételeknek – hozzá kell tudni férnie.

Az új áfatörvény szerint az adófizetési kötelezettség akkor keletkezik, ha a szolgáltatás, termék ellenértékének kifizetése esedékessé válik. Előállhat tehát az a helyzet, hogy a számla még nem érkezett meg, mégis már be kell fizetni az áfát a vevőnek a fordított áfánál (s persze ugyanez a helyzet a hagyományos áfázásnál is az eladó tekintetében). Ha nem érkezik számla, az esedékesség időpontja a szerződés szerinti esedékesség.

Hátrányos helyzetű evázók

Ez a helyzet elkerülhető, ha a felek úgy szerződnek, hogy a számla elküldése is a teljesítés részét képezze – hívta föl a figyelmet Kovácsné Kozma Zsuzsanna.

Az evás – fordítottan áfázni kényszerülő – vállalkozó vevőjének meg kell fizetnie az áfát, ugyanakkor az nem számít bele az evás vállalkozó adóalapjába. További hátrány, hogy az evázónak nincs lehetősége az áfa levonására sem – derült ki az adóhatóság főtanácsosának szavaiból.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.