Üzleti tippek

Egyet fizet, kettő után adózik

Az árkedvezményeket adó vállalkozók ráfáznak, ha áfáznak, s emellett nem ismerik a szabályozás nüanszait sem. Figyelni kell az áfa szempontjából is a fizetési kötelezettségek határidejére.

Sokba kerülhet az egyet fizet, kettőt ad akció – derült ki a Magyar Iparszövetség tájékoztató konferenciáján. Meg kell fizetni ugyanis az áfát azon termék ára után, amelynek árát száz százalékkal (nulla forintra) csökkentették. Ilyen esetben – annak, aki nem akarja megfizetni az adót – célszerűbb mindkét termék árát 50 százalékkal csökkenteni – tanácsolta Kovácsné Kozma Zsuzsanna, az APEH vezető főtanácsosa.

Csak üzletpolitikai célú

Az árkedvezmény csak akkor nem számít bele az adóalapba, ha üzletpolitikai célú kedvezményről van szó. A vásárlónak a kedvezményekről még a megrendelés előtt tudnia kell, illetve azokhoz mindenkinek – akik megfelel a meghatározott feltételeknek – hozzá kell tudni férnie.

Az új áfatörvény szerint az adófizetési kötelezettség akkor keletkezik, ha a szolgáltatás, termék ellenértékének kifizetése esedékessé válik. Előállhat tehát az a helyzet, hogy a számla még nem érkezett meg, mégis már be kell fizetni az áfát a vevőnek a fordított áfánál (s persze ugyanez a helyzet a hagyományos áfázásnál is az eladó tekintetében). Ha nem érkezik számla, az esedékesség időpontja a szerződés szerinti esedékesség.

Hátrányos helyzetű evázók

Ez a helyzet elkerülhető, ha a felek úgy szerződnek, hogy a számla elküldése is a teljesítés részét képezze – hívta föl a figyelmet Kovácsné Kozma Zsuzsanna.

Az evás – fordítottan áfázni kényszerülő – vállalkozó vevőjének meg kell fizetnie az áfát, ugyanakkor az nem számít bele az evás vállalkozó adóalapjába. További hátrány, hogy az evázónak nincs lehetősége az áfa levonására sem – derült ki az adóhatóság főtanácsosának szavaiból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik