Üzleti tippek

Hitelességét félti a német elit

Miniszteri és bankelnöki nyilatkozatok, valamint egy kormányfői találkozó hivatott menteni a német gazdasági elit hitelét, miután kiderült: több ezer csúcsmenedzser lichtensteini bankok ügyfeleként adót csalt.

Folytatódtak a német gazdasági elit számos tagjának adócsalási ügyében a házkutatások – közölte hétfőn Christan Schmidt-Sommerfeld legfőbb ügyész a BBC tudósítása szerint.

A rendszerért aggódnak

A botrány dagadása nyomán egyre több magas rangú politikus és üzletember szólal meg és félti a kialakult gazdasági rendet a felső tízezer kapzsiságától. A csúcsvezetőknek példát kell mutatniuk a társadalom számára, különben országunk szociális piacgazdasága hiteltelenné válik – mondta egy lapinterjúban Michael Glos gazdasági miniszter. Hasonlóan nyilatkozott Peer Steinbrueck pénzügyminiszter is, aki óvott attól, hogy a felső néhány ezer csúcsvezető tevékenysége nyomán az adócsalás mintává váljon.

Mindenkinek, aki vezető pozíciót tölt be, példaértékűen kell viselkednie. Az adócsalás pedig tabu – csatlakozott a politikusokhoz Josef Ackerman, a legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank első embere.

Angela Merkel kancellár is lép: szerdán Berlinben találkozik Otmar Hasler lichtensteini kormányfővel, akitől várhatóan országa teljes körű együttműködését kéri majd a nyomozásban.

Megvették a lopott listát

A névtelenséget kérő informátornak a német titkosszolgálat 5 millió eurót fizetett egy listáért, amely több száz német csúcsvezető nevét és lichtensteini bankszámlaadatait tartalmazza – erősítette meg hivatalosan is a német pénzügyminisztérium.

Az informátor ezen túl személyi védelmet kért, és közölte, hogy az ügyben semmilyen hatóság előtt nem hajlandó tanúskodni.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy hány lichtensteini bank ügyféladatai kerültek a német hatóságok kezébe. Eddig hivatalosan csak az LGT Group ismerte el, hogy egy volt alkalmazottja még 2002-ben ellopta ügyfeleinek adatait, amelyek „törvénytelenül illetéktelenek kezébe kerültek”.

A 35 ezres Lichtensteinben 15 regisztrált pénzintézet összesen 146 billió eurót kezelt.

A legbefolyásosabbak egyike bukott

A megvásárolt dokumentumok nyomán tartott még a múlt héten házkutatást a német rendőrség Klaus Zumwinkel, a Deutsche Post vezérigazgatójának lakásán és irodájában. A csúcsvezetőt ezután azzal gyanúsították, hogy a lichtensteini bankszámla beiktatásával 1 millió euró adót nem fizetett meg. A vádak ismeretében Zumwinkel azonnal távozott posztjáról.

A 63 éves menedzser az egyik legbefolyásosabb német üzletembernek számított. 18 évig volt a többségében állami postacég első embere, irányításával a társaság logisztikai óriáscéggé vált, és pénzintézete, a Postbank is jól működött. Ráadásul Zumwinkel a Deutche Telekom felügyelőbizottságának az elnöke is.

A BBC szerint ugyanakkor nem ez a menedzser első visszás ügylete: nemrég mintegy 5 millió euró értékben adott el saját vállalata részvényeiből, miután a cégnél – többek között az ő kezdeményezésére – bevezették a postai dolgozók minimálbérét. Az intézkedés pedig jelentősen drágította a Deutsche Post részvényeinek árfolyamát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik