Üzleti tippek

Kártya: újratöltve

Megduplázódik a Széchenyi Kártya futamideje, az éves kártyadíj közel a felére csökken, a kedvező változások nemcsak az újonnan szerződőkre vonatkoznak.

Nem éri hátrány azokat a kisvállalkozókat, akiknek 2008. január elején érvényes Széchenyi Kártya-szerződésük volt, de anyagi veszteséggel kellett volna számolniuk a konstrukcióhoz járó állami kamattámogatás idei meghosszabbításáról szóló kormánydöntés késlekedése miatt. Keresik ugyanis a megoldást arra, hogy a kamattámogatás visszamenőleg, január elejétől lehessen érvényes – jelezték a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban.

Kóka János gazdasági miniszter tavaly novemberben jelentette be: a korábbi tervekkel ellentétben az állam 2008-ban, tehát még egy évig változatlanul egy százalékpontnyi hozzájárulást ad a Széchenyi Kártya kamatához, továbbra is csak a 10 millió forint alatti hitelösszegre (ez így januárban 11,3 százalék körüli fizetendő hiteldíjat jelentett). Ez akkor lép életbe, ha a kormány módosítja a kamattámogatásról szóló határozatát. Az év első napjaiig ez még nem történt meg.

A programot koordináló KA-VOSZ Zrt. szándéka szerint ettől az évtől ugyanakkor a Széchenyi Kártya futamideje is megduplázódik, két évre nő. További könnyítést jelent, hogy a vállalkozóknak nem kell a kihelyezett tőkeösszeg minimum 20 százalékát negyedévente visszafizetniük. A törlesztési kötelezettségre csak a kártyaszerződés megkötésének évfordulóján kerül majd sor. A tőkerészre vonatkozó változás azonban nem érinti a hitel kamat- és díjterheit, amelyeket továbbra is negyedévente kell leróni.

A kártyaszerződés évfordulóján a kártyás ügyfeleknek személyes adategyeztetésen is meg kell jelenniük. A KA-VOSZ ígérete szerint ez egyszerűsített adminisztrációval történik majd – hasonlóan a bankok évenkénti kötelező ügyfélminősítéséhez.
A kedvező változások nemcsak az újonnan szerződő vállalkozókra vonatkoznak, hanem automatikusan a „már meglévőkre” is. Vagyis nem kell szerződést módosíttatni a helyi kamaránál vagy Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) irodáiban.

főbb adatok a széchenyi-kártyáról

Kártyaigénylések száma: 127 000 db
Kibocsátott kártyák száma: 82 000 db
Banki finanszírozással kihelyezett kártyahitel: 415 milliárd Ft
Maximális hitelösszeg: 25 millió Ft
A kártyakölcsönt vissza nem fizető társaságok száma: 738 db
A kártyakölcsönt vissza nem fizetők tartozása: 2,755 milliárd Ft
Forrás: KA-VOSZ, Ü&S-gyűjtés

Mindenkit érint az a módosulás is, hogy a hitelkeret nagyságától függő éves kártyadíj mértéke közel a felére csökken (a 10 milliós kártya éves díja ma 90 ezer, a 25 milliósé 160 ezer forint). A pontos mértékekről azonban januárban még nem tudtak számot adni a KA-VOSZ-nál.

Jó hír az is, hogy az állam ismételten kinyilvánította: 2010 végéig a kölcsönszerződésekre vállalt viszontgaranciával segíti a konstrukciót, illetve továbbra is állja a kártyahitelekhez a Hitelgarancia Zrt.-nél kötelezően megkötendő, 1,5 százalékos díjú garanciavállalás terhének felét a vállalkozók helyett. A KA-VOSZ-t alapító VOSZ és MKIK ígérete szerint közben még 2008 első fél évében kifejezetten a kis- és középvállalkozókat segítő faktoringszolgáltatást indítanak.

A KA-VOSZ-nál erről annyit közöltek: országszerte könnyen elérhető, kis adminisztrációjú konstrukción dolgoznak, s állami szerepvállalás nélkül indulnak el. A piacon jelen lévő faktorcégeket tömörítő Magyar Faktorszövetséget eddig még nem keresték meg az elképzelés kapcsán – közölte érdeklődésünkre az érdekképviselet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik