Üzleti tippek

Precedens értékű Tesco-vizsgálat indul

A GVH a Tesco szerződéskötési gyakorlatát vizsgálja, a kontrollt a Multinacionális Cégek Károsultjainak Egyesülete kezdeményezte. Az eljárás precedens lehet, ugyanis ez az első piaci erőfölényes ügy a kereskedelmi törvény hatálybalépése óta – írta a Napi Gazdaság.

A kereskedelmi törvény 2006. június 1-jei hatálybalépése óta először vizsgálódik a Gazdasági Versenyhivatal piaci erővel való visszaélés ügyében. Kalmárné Kádár Zsuzsa októberben adta be a vizsgálati kérelmet, mert úgy érezte, hogy csődbe ment vállalkozásával 2003 óta folyamatosan „kibabrált” a Tesco. A vállalkozása 2003-tól szállított háztartási vegyi árut a kereskedelmi lánc három országban működő leányvállalatának. Ám elmondása szerint olyan szerződéseket volt kénytelen aláírni, amelyek ellehetetlenítették cége pénzügyi helyzetét.

A Tesco viszont nem érzi magát vétkesnek az ügyben. A multicégnél úgy tudják, hogy a vizsgálati kérelmet egy nemzetközi pályázati szerződés miatt adták be. A pályázatot nem a magyar cég írta ki, így nem logikus számukra a magyar Tesco vizsgálata.

A mostani eset precedens értékű lehet, ha a hivatal szabálytalanságot talál, hiszen eddig nem tett még senki panaszt piaci erőfölényben lévő cégek ellen – írta a Napi Gazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik