Üzleti tippek

Amatőr revizorok vizsgálódnak

Újonnan felvett, tapasztalatlan ellenőrökre bíz vagyonosodási vizsgálatokat az adóhatóság, miközben az Európai Bíróságon keresik igazukat a korábban elbocsátott, nagyobb gyakorlattal rendelkező munkatársak – írta a Magyar Nemzet.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a múlt évben döntött úgy, hogy országos szinten 1800 munkavállalót vesz fel. A laps szerint egyre többet hallani arról, hogy a hivatal ügyintézői szakszerűtlenül folytatják le az eljárásokat. Miközben az APEH újabb alkalmazottakat vesz fel, az Európai Bíróság a 2003-ban elbocsátott adóhivatali munkatársak ügyével foglalkozik.

A vagyonosodási vizsgálatok kérdése azért került az érdeklődés középpontjába, mert a korábbi időszakhoz képest az APEH jóval több esetben indított effajta eljárást – nyilatkozta a lapnak Vadász Iván, az Adótanácsadók Egyesületének alelnöke.

Vadász szerint ennek az az oka, hogy a hivatal alkalmazottai nem kapnak megfelelő képzést. Az ellenőrzések szakszerű lefolytatásához ugyanis nem elegendő csupán az adójogi szabályok ismerete, célszerű, ha az ügyintéző jártas a munkajog, a cégjog és a polgári jog területén is.

Hasonlók a vagyonosodási eljárásokban eljáró ügyvédek tapasztalatai is – írta a Magyar Nemzet. Több jogi képviselő is úgy véli, számos vagyonvizsgálati eljárásban előfordult, hogy a hivatal indokolatlanul nem fogadta el az adózó bizonyítékait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik