Üzleti tippek

Pert vesztett az APEH

admin
admin

2008. 02. 06. 15:35

A Fővárosi Bíróság először mondta ki ítéletében, hogy közösségi jogba ütközik az APEH-regisztráció előtti áfalevonási tilalom. A Mecanova OY és az APEH perében, a finn társaság javára hozott ítélet precedensértékű lehet.

A Fővárosi Bíróság szerdán jogerős ítéletet hirdetett a Mecanova OY az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal ellen indított perében. Az APEH korábban több határozatában is azt kifogásolta, hogy a Mecanova OY levonásba helyezett olyan áfaösszeget, mely ténylegesen a finn társaság APEH-bejelentkezési kérelmének benyújtása előtt néhány nappal merült fel. Ugyanakkor az ugyanezen időszakban, ugyanezen ügylet után fizetendő áfát nem kifogásolta az adóhatóság.

A magyarországi fémlemezgyártással foglalkozó finn Mecanova OY keresetében az Európai Unió jogára hivatkozva azzal érvelt, hogy az adóköteles tevékenységet folytató adózó adólevonási joga nem korlátozható adminisztratív rendelkezések (pl. bejelentkezéshez kötöttség) folytán. Ráadásul különösen méltánytalannak tartotta, hogy ugyanazon ügylet alapján az adóhatóság megköveteli a kibocsátott számla utáni áfa megfizetését, de a befogadott számla után az áfa levonását nem engedélyezi.

Az APEH korábbi határozatainak idejében ugyanis még a hazai jogszabály szerint valóban csak a bejelentkezés után volt érvényesíthető az áfalevonási jog. Földes Balázs, a KPMG Tanácsadó Kft. szenior adómenedzsere szerint a bíróság elsősorban az uniós irányelvre hivatkozva hozta meg döntését, ráadásul az Országgyűlés 2008. január 1-jétől szintén hasonló szellemben módosította a vonatkozó jogszabályt, azaz, visszamenőleges hatállyal lehetővé tette az adó levonását ilyen helyzetekben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.