Üzleti tippek

Pert vesztett az APEH

A Fővárosi Bíróság először mondta ki ítéletében, hogy közösségi jogba ütközik az APEH-regisztráció előtti áfalevonási tilalom. A Mecanova OY és az APEH perében, a finn társaság javára hozott ítélet precedensértékű lehet.

A Fővárosi Bíróság szerdán jogerős ítéletet hirdetett a Mecanova OY az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal ellen indított perében. Az APEH korábban több határozatában is azt kifogásolta, hogy a Mecanova OY levonásba helyezett olyan áfaösszeget, mely ténylegesen a finn társaság APEH-bejelentkezési kérelmének benyújtása előtt néhány nappal merült fel. Ugyanakkor az ugyanezen időszakban, ugyanezen ügylet után fizetendő áfát nem kifogásolta az adóhatóság.

A magyarországi fémlemezgyártással foglalkozó finn Mecanova OY keresetében az Európai Unió jogára hivatkozva azzal érvelt, hogy az adóköteles tevékenységet folytató adózó adólevonási joga nem korlátozható adminisztratív rendelkezések (pl. bejelentkezéshez kötöttség) folytán. Ráadásul különösen méltánytalannak tartotta, hogy ugyanazon ügylet alapján az adóhatóság megköveteli a kibocsátott számla utáni áfa megfizetését, de a befogadott számla után az áfa levonását nem engedélyezi.

Az APEH korábbi határozatainak idejében ugyanis még a hazai jogszabály szerint valóban csak a bejelentkezés után volt érvényesíthető az áfalevonási jog. Földes Balázs, a KPMG Tanácsadó Kft. szenior adómenedzsere szerint a bíróság elsősorban az uniós irányelvre hivatkozva hozta meg döntését, ráadásul az Országgyűlés 2008. január 1-jétől szintén hasonló szellemben módosította a vonatkozó jogszabályt, azaz, visszamenőleges hatállyal lehetővé tette az adó levonását ilyen helyzetekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik