Üzleti tippek

Jól célzott webreklámok

Egy év alatt hétszeresére nőtt az Etarget hirdetéseinek száma, a kulcsszavas reklámokra specializálódott társaság forgalma pedig több mint háromszorosára bővült. Nemrég újabb nagyágyúkkal erősítettek.

Meglódultak az események az elmúlt néhány hónapban az Etarget körül, a kulcsszavas online hirdetésekre (pay-per-click, PPC) szakosodott társaság hirdetési hálózata novemberben a MyVIP-pel, január elején pedig az Iwiwvel és az Origóval bővült. A régió hét országában jelen lévő cégcsoport hazai érdekeltségének fejlődését jól mutatja, hogy míg egy éve 17 millió hivatkozást helyeztek el naponta, addig ez napjainkra 115-120 millióra nőtt, miközben bevételük 230 százalékkal bővült 2006-hoz képest.

A nagyokban bíznak

A cégcsoport forgalma

Forrás: cégközlés
(ezer euró)

2003 129
2004 729
2005 1274
2006 2247
2007 4600

Tavaly lényeges előrelépés volt a hazai keresőmarketing-piacon, hiszen miközben folyamatosan nőtt a megoldást használó kis- és közepes vállalkozások (kkv) száma, úgy tűnik, a nagyvállalatok is kezdik felismerni a lehetőséget – számolt be a tapasztalatokról Kálmán Tamás, az Etarget magyarországi vezetője. Hozzáteszi, egyelőre főként az ügynökségeknek köszönhető, ha egy-egy nagyobb hazai cég megpróbálkozik a PPC-modellel. Az idei évre vonatkozóan optimizmusra ad okot, hogy már a „multik” reklámköltségvetésében is szerepel az online hirdetés. Mindazonáltal az értéket tekintve még mindig a kkv-k adják a piac 50-60 százalékát, ők ugyanis rá vannak kényszerülve arra – szemben a nagyvállalatokkal –, hogy olyan eszközöket és megoldásokat alkalmazzanak, amelyek akár néhány napon belül megtérülő eredményt jelentenek. Egy nagyvállalati hirdetés ugyanakkor a szakemberek megítélése szerint a pay-per-click önálló alkalmazásával kevéssé lehet sikeres, ezért elsősorban integrált marketingkampányokban és médiamixekben célszerű alkalmazni.


Eltérő arányok

Bár a hazai keresőmarketing-piac rendkívül dinamikusan bővül – a 2007-es egymilliárd forintról jövőre akár kétmilliárdosra is nőhet –, a közép-európai országokhoz képest a PPC aránya még alacsony Magyarországon. A hazai online hirdetési tortából – amely tavaly becslések szerint 14 milliárd forint körüli volt – mindössze 8-9 százalékban részesedik ez a szegmens. Ugyanez az arány Szlovákiában 15, Csehországban 25 százalék. Utóbbinál tapasztalható magas piaci részesedés a cégvezető szerint annak tudható be, hogy Csehországban nem a Google a piacvezető társaság ezen a területen, s a helyi keresők erős kereskedelmi politikával képesek értékesíteni a célzott reklámhelyeket – ismertette a helyzetet Kálmán Tamás. Magyarországon ugyanakkor a keresők között nincs igazi vetélytársa a Google-nak, így abban a szegmensben nagyon erős, ugyanakkor – bár konkrét adatokat nem közölnek –, az Etarget a tartalmakhoz kapcsolódó hirdetésekben jár előbb. Több mint ötszáz portállal állnak kapcsolatban, köztük a Webaudit mérései szerint az öt leginkább látogatottal, ügyfeleik száma pedig átlépte a 11 ezret.

Jó tanácsok hirdetőknek

Ha lokális szolgáltatást kínálnak, a hirdetésben szerepeljen, hogy mely területre vonatkozik. Így például egy budapesti vízvezeték-szerelő hirdetésében szerepelnie kell, hogy Budapestről várja a potenciális ügyfeleket, ne keressék az ország másik végéből.

Gyakori hiba, hogy egy hirdetésbe több szolgáltatást próbálnak belezsúfolni, fogadóoldalként pedig a cég honlapjának nyitóoldalát jelölik meg. Célszerűbb, ha egy hirdetés csak egy tevékenységre, termékre vonatkozik, és az arról tájékoztatást nyújtó weblapra viszi el a felhasználót a hivatkozás.

Előnyös javulás

A PPC hirdetési modell terjedését elősegíti az is, hogy az utóbbi időszakban sokat erősödött a honlapok minősége – mutatott rá Kálmán Tamás. Míg két-három éve a grafikai megjelenésen volt a fő hangsúly, addig napjainkra eljutottak oda a cégek, hogy a használhatóságra is figyelmet fordítsanak.
Az idén főként két területre összpontosítanak az Etargetnél, az ügyfélszerzésre, és a képzésre – mondta el a társaság magyarországi vezetője. Ez utóbbit részben workshopok keretében tervezik megvalósítani, amelyeken szakértőként vesznek részt, illetve tavaly ősszel megjelent egy a témáról szóló szakkönyv is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik